• 12
 ≫ 

Ova kultura je 7 puta isplativija od pšenice, a cena po hektaru prelazi 3.000 evra

 ≫ 

U Hrvatskoj se do pre deset godina maltene nije znalo za špargle, a sada ih ima u izobilju

  • 12
špargle Lekovito povrće - špargle / Foto: Pixabay

Isplativija je od kukuruza ili pšenice, ali i zahtevna kao kultura. Mnogo je posla u borbi sa korovom i parazitima, a ujedno je i "vitaminska bomba" koja se kod nas retko gaji.

Špargla (ili šparoga) je, uz praziluk, crni i beli luk, blizak rod familiji ljiljana. Kako piše Poslovni dnevnik, do pre samo deset godina u Hrvatskoj se malo znalo o šparglama, kao povrću od kojeg se pripremaju najrazličitija ukusna jela po restoranima širom sveta.

O njoj se u najvećoj meri znalo kao o povrtarskoj kulturi, koja se na proleće bere u Nemačkoj, gde sezonski radnici odlaze kako bi zaradili nešto novca.

U međuvremenu je špargla postala raširena po celoj Hrvatskoj, a samo u Vukovarsko-sremskoj županiji prostire se na više od 120 hektara. U celoj Hrvatskoj, pod šparglom je do 200 hektara.

Gajenjem ovog povrća bavi se i Đuro Krznarić (70) iz Rokovaca, koji ih od 2012. godine sadi na 2,2 hektara. Kaže da je do tada sadio kukuruz i pšenicu, ali je vremenom shvatio da je špargla, kao kultura, znatno isplativija.

- Iskreno, na početku smo mislili da neće biti toliko posla oko nje, ali ubrzo smo videli kako je zahtevna borba s korovom i parazitima, održavanjem zemlje i njenom pripremom za sledeću godinu. Ako želite dobar prinos, kvalitetnu šparglu i zaradu, onda morate i da radite - kaže Krznarić.

špargla, salata Odlična je za salate / Foto: Pixabay

U toku su poslednji ovogodišnji dani berbe špargli, koja počinje krajem marta ili početkom aprila. Ako je vreme toplo, a zemlja zagrejana, u samo jednom danu špargla poraste desetak centimetara.

Stabljika se bere istog dana, jer ako procveta - više nije za prodaju.

Ako su uslovi dobri i vreme "sluša", ima dana kada se na polje ide dva puta dnevno. Dobri rezultati i zarada doveli su do toga da neki prestanu da uzgajaju pšenicu i kukuruz, i da pređu na špargle. Ima i onih koji se nisu ni bavili poljoprivredom, a danas se bave upravo ovim povrćem.

U Hrvatskoj se najviše uzgaja "mary washington" vrsta špargle, koja je zelene boje. Domaći uzgajivači kažu kako je to zbog sunca i da tamošnje špargle samim tim imaju više vitamina.

Ispred udruženja "Vinkovačka šparoga" kažu da se po hektaru špargle može zaraditi do 25.000 kuna (oko 3.300 evra), a kada je odlična godina - cena može biti i veća.

Drugim rečima, ova kultura je 7-8 puta isplativija od pšenice.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 656

    6. jun 2020 | 15:02

    Na pijaci u Beogradu je prodaju po ceni od 500 din za pola kilograma. Koliko ljudi će da ih kupi po toj ceni? Ako nemate gde da je sigurno izvezete nemojte ni počinjati sa gajenjem.

  • Švedo

    6. jun 2020 | 16:32

    Super 3-4 komada i omotati sa tankom slaninom. Staviti na roštilj. Ne da je dobro neko odlično za roštilj.

  • Teta Seka

    6. jun 2020 | 15:19

    Ja sam Vegeterijanka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>