• 16

Počinje otkup malina: Za prvu klasu crvenog zlata 250 dinara po kilogramu

Za sada je samo jedna hladnjača iz Pančeva sa proizvođačima dogovorila cenu

  • 16
Maline, voće

Foto: Pixabay

U Mačvi je počela berba malina, a otkup "crvenog zlata" krenuće krajem ove nedelje. Za sada je samo jedna hladnjača iz Pančeva sa proizvođačima dogovorila cenu od 250 dinara po kilogramu, koliko će plaćati za prvu klasu. Oni će od četvrtka preuzimati malinu na jednom otkupnom mestu u Bogatiću.

- U odnosu na prošlu godinu to je bolja cena. Lane su prve maline prodavane po 170 dinara, a tokom sezone cena je varirala između 140 i 180 dinara. Malina iz Mačve je dobrog kvaliteta i cenjena je na tržištu, ali će ove godine rod biti manji od očekivanog. Zbog niske otkupne cene prošle godine veliki broj proizvođača nije posle berbe primenio adevkatne agrotehničke mere, a u starijim malinjacima dosta stabala se osušilo zbog nepovoljnih vremenskih uslova jer im nije pogodovala zima bez snega - kaže Milenko Nešić, proizvođač iz Bogatića.

Pošto je branje crvenih plodova tek počelo, još uvek nije izražen problem nedostatka radne snage. Pojedini proizvođači su još od sredine maja ugovarali angažovanje sezonskih radnika.

Maline, voće

Foto: Pixabay

Berači se plaćaju 250 dinara po satu i sa troškovima prevoza i hrane od svakog ubranog kilograma malina za dnevnicu radnika na njivi se plaća 100 dinara.

Sa dogovorenom otkupnom cenom od 250 dinara proizvođači imaju računicu, a nadaju se ova cena neće biti niža kako sezona berbe i otkupa bude odmicala.

Na području Mačve najzastupljenija je sorta "Vilamet", a najviše je zasada na manjim površinama do 50 ari.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(D. G.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Berane

    100 grama u danskim supermarketima 30 kruna.. 4 eura..

  • Viktor

    Pazi kada sam poslednji put jeo maline kada sam bio dete 😂 i sada mogu da potpisem da ih vise nikada ne pojedem...

  • Mixa

    Pravda za malinare! Otopile im se svima hladnjace za sva vremena, kakvi su

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke