• 1
 ≫ 

Da li znate koliko ima bostana u Srbiji? Evo preciznih podataka

 ≫ 

Šest opština u Srbiji imalo je više od polovine svih površina

  • 1
lubenica Foto: Pixabay

Srbija je povećala vrednost uvoza dinja i lubenica sa milion evra u 2008. na 2,3 miliona u 2012. i na rekordnih 4 miliona u 2019. Najveća vrednost uvoza bila je iz Grčke (2,2 miliona), Španije (663 hiljade evra) i Albanije (568 hiljada evra).

Izvoz bostana smanjen je sa 1,9 miliona evra u 2008. na 1,1 u 2012. i na 935 hiljada evra u 2019. Bostan iz Srbije plasiran je u Nemačku (460 hiljada evra), Češku (189), Sloveniju (140) i Hrvatsku (88 hiljada evra).

Prelazak iz suficita u deficit je sigurno imao negativni efekat na zasađene površine bostana, a koliki je efekat saznaćemo prilikom narednog poljoprivrednog popisa, navodi se u novom izveštaju Makroekonomije.

Vojvodina je u vreme popisa poljoprivrede imala 50,9% svih površina pod bostanom, Južna i Istočna Srbija 31,8%, Šumadija i Zapadna Srbija 16,6% i Beograd 0,7%. Sremska, Toplička i Južnobačka oblast su imale više od polovine svih površina pod bostanom pa slede Borska i Podunavska oblast.

Šest opština u Srbiji imalo je više od polovine svih površina i to: Ruma, Žitorađa, Pećinci, Negotin, Smederevo i Jagodina. Žitorađa bi prema ovom pokazatelju mogla da se preimenuje u Bostanište a Jagodina da skrati naziv u Dinja ili Lubenicina. Preševo je na šestom mestu pa slede Šabac, Sremska Mitrovica, Doljevac i Varvarin.

Dobrinci, Buđanovci i Platičevo (na četvrtom mestu) su sela u opštini Ruma koja su imala najveće površine pod bostanom u Srbiji. Iz ove opštine među 100 naselja tu su i: Кlenak, Grabovci, Кraljevci, Hrtkovci, Donji Petrovci, Vitojevci, naselje Ruma, Putinci, Stejanovci, Mali Radinci i Voganj. Na ovoj listi nisu samo Žarkovac, Nikinci i Pavlovci iz opštine Ruma.

Samarinovac, Pejkovac i Držanovac su na 3, 6. i 9. mestu ove liste i pripadaju opštini Žitorađa. Na listi su još i Đakus i Grudaš iz ove opštine. Smederevo na listi ima Osipaonicu, Lugavčinu i Skobalj. Opština Negotin je poznata po krajiškom vinu a među najvećim proizvođačima bostana su Rečka, Braćevac, Кarbulovo i Brestovac. Deronje iz opštine Odžaci su na osmom mestu.

Opština Pećinci na listi ima naselja Ašanja, Popinci, Sremske Mihaljevce, Кupinovo, Sibač, Pećince i Prhovo. Slepčević je 11, a opština Šabac ima još i Štitar, Dobrić i Lipolist na ovoj listi. Mekiš je 12 a iz opštine Doljevac tu su i Šarlinac i Orljane. Preševo je zastupljeno sa Crnotincem, Oraovicom, Donjom Šušajom, Miratovcem, Buštranjem i Gornjom Šušajom.

Jagodina ima Šantarovac, Šuljkovac, Međureč, Siokovac i Lukar na listi. Iz opštine Varvatin tu su Varvarin (selo), Donji Кatun, Obrež i Bačina. I tako, sva ova i nespomenuta naselja su na direktnoj šteti od uvoza bostana Grčke, Španije, Albanije i S. Makedonije.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рј38

    12. jun 2020 | 06:03

    Било некад.....кад пролазиш кроз Добринце и Краљевце просто не знаш на којој страни има лепших лубеница и диња!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>