• 6
 ≫ 

Mia je iz Finske došla u Srbiju, sa mužem ima farmu od 370 ovaca: Koristi iskustva i iz rodne zemlje

 ≫ 

Romanovska ovca je među najplodnijim rasama, a Tadići iz godine u godinu unapređuju genetski potencijal stada

  • 6
Mia Tadić Valjevo farma ovaca

Printskrin: Rts.rs

Mia Tadić, Valjevka poreklom iz Finske, na porodičnoj farmi gaji rasu romanovskih ovaca. Kako bi bila još uspešnija u porodičnom poslu učestvovala je, sa još 40-tak učesnica u državnom projektu podrške digitalnom opismenjavanju žena u poljoprivredi, "Klikni valjano".

Mia se sa suprugom Ivanom trudi da u svim segmentima osavremeni farmu romanovskih ovaca, koristeći iskustva i iz rodne Finske. Bez obzira na akademsko obrazovanje, posvetili su se pre šest i po godina porodičnom poslu. Sada imaju 370 grla, prenosi Rts.rs.

Raduje se, kaže, kada vidi kako stado napreduje. Romanovske ovce često dobijaju trojke, čak i četvorke. U vreme jagnjenja mladi farmeri smenjuju se u noćnim dežurstvima na farmi.

- Ima dosta poslova što je Mia preuzela. Radi merenje, komplatnu evidenciju - objašnjava Ivan.

Stranicom na jednoj od društvenih mreža Mia predstavlja farmu, način rada, kolegama prenosi iskustva, ali stiče i kupce za svoj proizvod.

Sa četrdesetak poljoprivrednica iz okoline Valjeva edukovala se u projektu podrške digitalnoj kompetenciji žena na ruralnom području, "Klikni valjano" Ministarstva turizma, trgovine i usluga.

Ljubica Marković, predsednica Udruženja poslovnih žena "Eve" kaže da su želeli da kroz te module dođu i do digitalne pismenosti u kojoj bi žene plasirale svoje proizvode, pratile ih, borile se sa konkurecijom i na kraju iz svega toga profitirale.

Mia ističe da želi na taj način da stekne poverenje sa budućim mušterijama i onima koji ih prate.

Romanovska ovca je među najplodnijim rasama, a Tadići iz godine u godinu unapređuju genetski potencijal stada.

To im je olakšano programima koje pravi Ivan, koji je u Finskoj završio informatiku. A Miino višegodišnje iskustvo u finskim medijima važno im je u procesu brendiranja proizvoda.

Video: Vilijam i Kejt šišali ovce, pa neko zamalo da dobije po nosu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • An

    14. jun 2020 | 09:11

    Pa nije sreca pojam za sve isti.. zena je poreklom iz Finske, uredjene i bogate zemlje, a njena sreca ocigledno nisu samo novac, zivot u velikom gradu ili kupovina materijalnih stvari. Stvoriti nesto svojim rukama, zatim, rezultati napornog rada, mogu biti takodje za nekoga sreca, jos ako ima nekog koga voli, da zajedno se bore za to, je jos veca sreca. Samo nek si ti srecan/srecna u svom zivotu, svako bira svoju srecu, ali nemoj se rugati vrednim ljudima!

  • Ha

    14. jun 2020 | 08:24

    E jeste se usrecila...

  • Formaggio

    14. jun 2020 | 09:55

    Ne podržavam ubijanje zivotinja a od sira se uzima dobar novac, tipa Pecorino Romano i slični sirevi od ovaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>