• 2
 ≫ 

Oko 80 procenata roda trešanja ostaje u Srbiji, evo čega se voćari najviše plaše

 ≫ 

Već danima unazad, berači sa gajbicom u rukama prionuli su na posao u trešnjarima širom Srbije

  • 2
Tomo Milosevic, cacak, tresnje Foto: RINA

Ni trešnje nisu kao što su nekad bile. Pre dve decenije stabla su bila visoka pet, šest metara, a da ih oberu uspevali su samo najsposobniji. Međutim, danas u trešnjarima širom Srbije dominiraju stabla visine do dva metra, koja se mogu obrati sa zemlje. Voćar i dekan Agronomskog fakulteta u Čačku, Tomo Milošević, kaže da je upravo to ključ uspeha za svakog ko želi da se bavi proizvodnjom ovog voća.

- Nekad ste imali rogobatna, mnogo visoka stabla, sa kojih se brala samo jedna petina roda, a sve ostalo propadalo je na drveću, jer nije moglo da se priđe. Sada je to mnogo lakše i efikasnije, cilj je da stabla budu manja i da brzo stupaju u period  rodnosti - kaže Tomo za RINU.

Već danima unazad, berači sa gajbicom u rukama prionuli su na posao u trešnjarima širom Srbije. Oko 80 procenata ovogodišnjeg roda završiće na domaćem tržištu, a voćari se najviše plaše kiše koja  ne samo što usporava berbu već i oštećuje plodove.

- Trešnja je definitivno zvezda u usponu i voćka koja obećava. Cena od 180 dinara po kilogramu je zadovoljavajuća, ali plodovi moraju imati prečnik najmanje od 24 milimetra. Berba trešanja je spor proces, a berači koji beru do osam do deset kilograma na sat su odlični, ali ih je teško pronaći. Mi smo se ove godine oslonili na naše sopstvene porodične snage - izjavio je Tomo koji znanje koje podeli sa svojim studentima, primeni i u svom voćnjaku.

Prvi zasad Miloševići su posadili pre dvanaest godina, sada imaju posađeno 459 stabala. Njihov trešnjar jedan je od retkih u kom se nalazi petnaest sorti i trinaest različitih podloga za kalemljenje koje su stigle iz različitih delova Evrope.

- Podizanje zasada trešnje po hekatru košta oko 10.000 evra po hekataru , a sa sistemom za navodnjavanje i protivgradnom mrežom, cena se kreće i do 15.000 evra. Trud i ulaganja se isplate - poručio je Tomo Milošević.

Video: Skači, skači, beri, beri: Nole u trešnja izazovu

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    17. jun 2020 | 07:51

    E zato je kvalitet za 40% slabiji. Možeš misliti kako bi bilo prase da se krmača pet puta prasi godišnje. Kvantitet naspram kvaliteta, pa........ vidi se.

  • Рј38

    17. jun 2020 | 17:00

    Пуна Фрушка Гора трешања које су пропале,нема ко да их бере,а нико неће ни на пијацу....штета! Ал имаш за себе,не мораш да купиш!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>