• 1

Grad Beograd dobija savetodavnu službu: "Olakšaćemo ratarima deo posla koji im najteže pada"

Inženjeri su svakodnevno na terenu, a takođe svi kojima treba pomoć - mogu posetiti službu direktno ili pozvati telefonom. Usluga je besplatna

  • 1
poljoprivrednik Foto: Pixabay

Rad poljoprivredne savetodavne službe ubuduće će obuhvatati celu teritoruju Beograda, a poljoprivrednici će moći da se obrate kako za savet, tako i za stručnu pomoć.

Kako je rekao pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, važno je to što je posle nekoliko decenija formirana savetodavna služba koja će objediniti celu teritoriju Beograda.

- Imali smo do sada dve manje službe u opštinama, ali ukidanjem službe iz Padinske Skele, došli smo na ideju da napravimo jaku poljoprivrednu službu za grad Beograd, jer on to zašluzuje po broju gazdinstava i poljoprivrednoj površini - rekao je Bogićević za Tanjug.

On je dodao da je potreba za formiranjem jedne ovakve službe velika, i da je Ministarstvo poljoprivrede to prepoznalo. Podsetio je da su poljoprivredni inženjeri svakodnevno na terenu i da njihova pomoć može biti od velike koristi poljoprivrednicima.

- Osim toga, mogu da dođu i direktno u službu ili pozovu telefonom, kako bi dobili savet. Reč je o besplatnoj usluzi i trudićemo se da dodatno ojačamo službu, a sve u cilju pomoći poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Bogićević.

traktor Voziti traktor ili popunjavati dokumentaciju - šta je teže? / Foto: Pixabay

Direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Beograd, Milica Janković, ukazala je da ova služba sada pokriva svih 17 opština grada Beograda, kako savetodavnim, tako i stručnim poslovima u praktično svim oblastima: od stočarstva, preko vinogradarstva, ratarstva, agroekonomije, pa do meliorizacije, zaštite bilja, povrtarstva...

Takođe, programom je predviđeno izdavanje fitosaniratnih sertifikata na terenu. Janković ističe da je poljoprivrednicima najznačajnija pomoć u administraciji, budući da je dokumentacija neophodna kada apliciraju za različite programe i podsticaje.

- Njima je lakše da budu u polju ili voze traktor ceo dan, nego da popunjavaju dokumentaciju, to im je najteži deo. U takvim situacijama im priskačemo u pomoć - rekla je ona.

Video: Zamenili smo Sinišu Malog i Sinišu Malog: Ko je bolji ministar, a ko poljoprivrednik?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    18. jun 2020 | 16:41

    Lele, pa ja nisam znao da je papir i olovka teža od motiku, traktor ili kombajn. Evo ko će da se menjamo, uzeću ja tešku olovku će sa njom da orem a vi ingiliri će sa traktor da se iscrtavate i popisujete po papirče iz kojeg će da izleguje kuruz, šenica i ostale seljačke kulture. Aman bre i sa olovče ću da pobijem paradajz i papriku a vi gi ju sa traktorče moš ili ne moš da se zakitite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>