• 9

Ivanjički malinari konačno zadovoljni: Otkupna cena crvenog zlata biće 200 dinara

Ono što muči malinare jesu loši vremenski uslovi

  • 9
Cena maline Cena maline 2020. godine / FOTO: RINA

Berba malina počinje sledeće sedmice, a proizvođači crvenog zlata ove godine zadovoljni su otkupnom cenom, koja će iznositi 200 dinara.

- Tačno je , cena je daleko bolja ove sezone i očekujem da će još da raste. Već je istaknuta cena od 200 dinara, u hladnjači u Ivanjici, dok su ostali kupci krenuli sa 190. Ukoliko nas vreme posluži, mogla bi ovo biti jedna od najboljih sezona u poslednjih nekoliko godina - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Udruženja malinara za RINU.

Cena maline Dobrivoje Radović, predsednik Udruženja malinara / FOTO: RINA

Ono što muči malinare jesu loši vremenski uslovi i obilne padavine koje mogu oštetiti plodove.

- Grad nije pričinio veliku štetu i nadamo se da će tako ostati do kraja sezone, rod i kvalitet plodova može biti umanjen ukoliko se nastave ovi kišni dani. Ako nakon padavina krenu visoke temperature, isparenja mogu dovesti do sušenja lastara - kaže Radović.

Radna snaga problem je sa kojim su se sureli brojni voćari. Većinu malinjaka ove godine obraće članovi porodica, a oni koji pod malinama imajudestine hektara berače su uglavnom potražili na jugu i istoku Srbije.

Cena maline Cena maline 2020. godine / FOTO: RINA

- Nekad su srednjoškolci i studenti brali maline i to veoma dobro, kako bi zaradili džeparac i otišli na more. Sada više to nije slučaj. Rad u berbi malina, po visokim temepraturama nije lak, ali nije ni neizdržljiv. Samo ako neko želi da radi, za desetak dana može da zaradi prosečnu platu u Srbiji - kaže Radović.

Ove godine, dnevnica u branju malina kreće se oko 3.000 dinara, uz koju idu smeštaj i hrana.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>