• 0
 ≫ 

Monika Beluči sa Cera: Digli ruke od njiva i pokrenuli biznis koji je postao isplativ u Srbiji

 ≫ 

Sa buketom "Monike Beluči" u rukama Milan  ponosno ističe da se ova sorta ekskluzivno uzgaja samo u njegovom rasadniku

  • 0
Milan Topalović, ruzičnjak

Foto: Dragan Grujić

U Lipolistu, podno Cera, u junu cveta hiljadu lipa (po kojima je selo i dobilo ime) i milion ruža u rasadnicima ovdašnjih proizvođača sadnica "kraljice cveća". Zato s pravom za Lipolist kažu da je "najmirisnije selo na planeti".

Ruže su za dvadesetak porodica u ovom selu ozbiljan biznis. Iz svojih ružičnjaka oni na svetsko tržište i u zemlje regiona plasiraju više od 30 odsto ukupne proizvodnje sadnica ruža u Srbiji i godišnje zarade pola miliona evra.

Proizvođači ruža ističu da se ne kaju što su "digli ruke" od pšenice i kukuruza. Kažu da je  proizvodnja sadnica ruža zahtevnija i više se isplati uprkos velikim ulaganjima.

- Ciklus proizvodnje traje dve godine. U junu počinjemo kalemljenje koje traje sve do sredine septembra, a u jesen se vade sadnice koje su kalemljene prošle godine i one na tržište kreću u proleće naredne godine.  Praktično, u plastenicima i na njivi se radi cele godine - kaže Milan Topalović.

U svom rasadniku na 20 hektara Topalović godišnje proizvede 200.000 sadnica. Više od 300 sorti različitih boja opijaju mirisom  i svaka sadnica pronađe kupca u Srbiji, bivšim jugoslovenskim republikama ili u Rusiji i Gruziji, gde izvozi najviše sadnica.

Topalović otkriva da je za izuzetan kvalitet i uspeh na probirljivom tržištu, osim posvećenosti poslu, znanja i velikog rada važno da se prate svetske selekcije i zahtevi tržišta.

Milan Topalović, ruzičnjak

Foto: Dragan Grujić

- Lane smo kalemili deset novih sorti koje su se u Evropi pojavile prethodne godine.  Kupili smo, na primer, kalem grane sorti koje imaju puno nektara i one su posebno interesantne pčelarima jer imaju pašu tokom cele godine. Među novim sortama je i đubelšećer koja je namenjena tržištu  Bosne i Hercegovine i koja je veoma tražena jer se od njenih latica prave sokovi, slatka i mirisna ulja - dodaje Topalović.

Topalović i oko 20 zaposlenih u njegovom rasadniku najviše su ponosni na ružu koja nosi ime lepe glumice Monike Beluči.  Kalem grane ove sorte stigle su lane direktno iz Francuske, a ove godine su sa nestrpljenjem dočekali da procveta.

Sa buketom "Monike Beluči" u rukama Milan  ponosno ističe da se ova sorta ekskluzivno uzgaja samo u njegovom rasadniku. 

Ružari iz Lipolista će u subotu, kao i prethodih 25 godina, u svom selu organizovati jedinstven Festivala ruža. Na ovu manifestaciju pozvali su kupce i sve ljubitelje "kraljice cveća" koji će uživati u izložbi šarenih i mirisnih cvetova pod otvorenim nebom, u  dvorištu seoske škole.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(D.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>