• 2

Skočile cene hrane, a na to je uticala svinjetina od čak 80 odsto!

Zanimljivo kretenje cene hrane, odnosno konkretno uticaja cena mesa na iste. Zabeleženo poskupljenje sušenog, dimljenog i usoljenog mesa

  • 2
Šnicla

Foto: Pixabay

Meso je poskupelo 6, 4 odsto što je uticalo i na opšti rast cena i doprinelo skoku hrane na međugodišnjem nivou.

U strukturi međugodišnje stope rasta cene mesa u 2020, poskupljenje svinjskog mesa imalo je učešće od čak 79,7%, dok se ostalo odnosilo na manja poskupljenja sušenog, dimljenog i usoljenog mesa i ostalih vrsta mesa.

Takođe, važno je napomenuti da je, zbog krize i smanjenja izvoznog aranžmana goveđeg mesa u Кinu i Tursku, došlo do značajnog međugodišnjeg pada cene goveđeg mesa u prvom kvartalu za 6,7%, koji je imao
negativan doprinos na ukupnu stopu cene mesa od 0,8 procentnih poena, vidi se u izveštaju Republičkog zavoda za statistku.

Da bi vam bilo jasnije ovo kretanje, pogledajte grafikon ispod:

meso, cena

Maloprodajna cena mesa (ukupno) i svinjskog mesa, indeks odstupanja od proseka perioda (100), desezonirani, detrendovani i standardizovani podaci, januar 2007-mart 2020/Foto: Printscreen

U Srbiji u maju pad potrošačkih cena 0,2 odsto

Inače, cene proizvoda i usluga lične potrošnje kojima se meri inflacija u Srbiji su u maju ove godine u odnosu na prethodni mesec  opale u proseku 0,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u maju 2020. godine, u poredjenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 0,7 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2019. godine povećane u proseku za 0,8 odsto.

U maju je pad cena zabeležen je u grupama transport (3,1 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,2 odsto) i komunikacije (0,1 odsto).

Rast cena zabeležen je u grupama restorani i hoteli (jedan odsto), hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura (za po 0,3 odsto), odeća i obuća (0,2 odsto), alkoholna pića i duvan i zdravstvo (za po 0,1 odsto)

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixx

    Nemam ni za 300 grama mesa a kamoli za kilogram. Nemam ni telefon,pisem sa komsijinog.. Prijatno vam bilo 😥

  • фебо

    Шта поскупела свињетина,шта ће сад муслимани широм света да једу

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke