• 18

Nekada se za kamion paprike kupovao novi automobil, danas jedva ide za 70 dinara

Zbog nestabilnih cena na tržištu ovdašnji povrtari su, kao i  ostali poljoprivrednici, primorani da "svaštare"

  • 18
Paprika, poljoprivreda

Foto: Telegraf

Povrtari u Mačvi su počeli da beru pvi ovogodišnji rod paprike u svojim plastenicima. Ima i kupaca koji kamionima krstare po selima tražeći mlade babure ali, kao ni jedne godine ranije, proizvođači su razočarani niskom otkupnom cenom. Umesto očekivanih 100 do 110,  papriku prodaju po 70 dinara za kilogram.

- Lane je bilo drugačije, papriku smo brali već od sredine juna i bila je bolja cena. Ove godine, zbog nepovoljnih vremenskih  prilika, odnosno perioda sa dosta kiše i malo sunca produžena je vegetacija što je pomerilo prvu berbu za oko dve sedmice, kada je cena na tržištu već značajnije pala  -  žale se proizvođači.

Domaćinstvo Tanasića iz Banovog Polja uzgaja papriku na 60 ari, po pola u plastenicima i na otvorenom. Zasadili su više od 16.000 struka hibridnih sorti paprike koje stižu za branje i prodaju od juna do kraja jeseni. 

- Veliki je posao da bi se proizvele krupne i zdrave paprike kakve traži tržište. Praktično, od sredine januara kada se paprika seje u plastenicima i na njivi se radi svakodnevno, često po ceo dan. Velika su i ulaganja, kupujemo seme, đubriva za prihranu, paprika mora da se štiti od bolesti, a ima i dosta ručnog rada - kaže Rosa Tanasić.

U Banovom Polju, selu na severu Mačve, vredni povrtari godišnje tržištu isporuče više od 15.000 tona povrća, a najviše paprike, paradajza i kupusa. Njive u seoskom ataru su prekrili plastenici za ranu proizvodnju babura, a na otvorenom najzastupljenija  je "roga" od koje se priprema ajvar.  U ovom selu je više od stotinu hektara zasadjeno povrćem, a po proizvodnji paprike cenjeni su u celom regionu.  

Zbog nestabilnih cena na tržištu ovdašnji povrtari su, kao i  ostali poljoprivrednici, primorani da "svaštare" i manju zaradu od povrća pokrivaju tovom bikova i svinja.  Zato na njivama i dalje seju i žitarice kako bi  obezbedili dovoljno stočne hrane, a sa setom se prisećaju vremena kada se za kamionsku prikolicu paprike mogao kupiti novi automobil ili traktor. 

Video: Najskuplja papričica na svetu: Početna cena po kilogramu 23.000 evra

(D.G.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosađanka

    Da se ne isplati niko je ne bi sadio, ni brao!! Jaki su povrtari i narednih deset godina da ostane ova cena neće propasti al valja se kukati

  • kale

    Daj ne pisite svasta, kad je to mogao da se kupi novi auto? To je za to , jer nam se cini da je pre bilo lakse nego danas. Samo sto to i nije bas tako, uvek je bilo tesko i mukotrpno kod nas, mozds za nijansu lakse!?

  • Mikana

    Nekada je i moja baba bila mlada.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke