• 1

Čudna matematika: Zbog čega voćari iz Topole iz ruku ne ispuštaju lenjir

Voćari iz Topole ovih dana ne ispuštaju lenjire iz ruku. U međuvremenu, poljoprivredna i tržišna inspekcija, uz pomoć pripadnika i ministarstva unutrašnjih poslova izvršiće detaljnu kontrolu svih otkupnih mesta na jugu Srbije, poput Merosine i Blaca

  • 1
višnja, topola Foto: Rina

Čudna matematika je ove sezone pogodila proizvođače višnje u Topoli. Svi do jednog imaju lenjir sa krugovima, pa ukoliko plod prođe kroz onaj od dva centimetra, to je druga, a ako je ipak malo veći i zaglavi se u ovom školskom pomagalu - to je prva klasa višnje.

Goran Nikolić iz sela Vinča, do pre nekoliko dana je protestovao zbog izuzetno niske otkupne cene, koja se kreće oko 25 dinara, ali danas je odlučio da obere ono što mu je priroda dala - da ne propadne.

- Ovo je najkasnije branje višnje od kako je uzgajam. Moraću da je berem, jer ukoliko to ne bih učinio u narednih sedam dana, sve bi propalo. Na protestu sam bio da bih oprao svoju savest, ali ništa nismo postigli. Nadam se da ćemo formirati udruženje koje će imati svog predstavnika da se bori za nas proizvođače višanja - rekao je Nikolić.

Ove godine višnju je pogodilo mnogo toga, od kiše, preko grada, a dokusurila ju je niska cena. Hladnjačari, međutim, imaju svoje objašnjenje zašto za ovu voćku daju tako malo novca.

- Višnja se izborila sa svim vremenskim nepogodama i uspela je da rodi, otkupljivači kao svoje razloge navode to da su plodovi zbog jake kiše i drugih spoljašnjih faktora, u jako lošem stanju, te da ni cena ne može da bude veća. Mi za ovih 25 dinara koliko dobijemo za kilogram, ne možemo da platimo ni radnu snagu - kaže Goran.

Na plantaže višnje u ovo topolsko selo već su, uprkos svemu, stigli vredni berači. Posao je težak, vrućine su velike, ali dnevnica je sasvim solidna jer se kreće od 2.200 do 2.400 dinara. Ko će biti u plusu nakon branja, radnici ili gazda - ostaje da se vidi.

Poljoprivredna i tržišna inspekcija, uz pomoć pripadnika i ministarstva unutrašnjih poslova izvršiće detaljnu kontrolu svih otkupnih mesta na jugu Srbije, poput Merosine i Blaca, saznajemo. 

Video: Vrhunski proizvod od malina: Jedinstvena maska od crvenog zlata oduševila žene u Arilju

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zex

    1. jul 2020 | 14:17

    Ja sam je brao na kilo. Cena je bila 20 dinara. Naberem u proseku oko 180 kg . Gazde su bile jako korektne i postene. Jeste vrucina, jeste sunce po ceo dan, ali kad kuci doneses oko 3000 svaki dan, nemas kad da razmisljas o ruznom. Lepa je to zarada na ovoj nemastini.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>