• 0
 ≫ 

Ovako je spaseno stotine hektara plodnog zemljišta u srcu Srbije: Regulisano korito Gruže, sela suva

 ≫ 

Regulacija korita reke Gruže počela je 2019. godine, nakon što je te godine usled poplava napravljena šteta od 200 miliona dinara

  • 0
Gruza

Foto: RINA

Decenijama je reka Gruža plavila plodno zemljište u svojim dolinama, a vredni poljoprivrednici trpeli su gubitke jer je voda nosila plodove njihovog rada. Ove godine kad je poplavljeno skoro pola Srbije, sela u priobalju ostala su suva, a letina i usevi spašeni.

- Opština Кnić je u saradnji sa gradom Кraljevom uz finansijsku podršku Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode" u visini od 46 miliona dinara, regulisala korito reke Gruže u dužini od 14 kilometara. Takođe, sređeni su i vodotokovi drugog reda, pritoke Gruže u dužini od 20 kilometara u šta je uloženo 113 miliona dinara. Sređena su korita izdignute obale, izgrađena ustavna brana na Čestinskoj reci. Zahvaljujući tome Gruža je u najvećem delu toka ostala u koritu i posle obilnih kiša koje su pre nedelju dana pogodile ovaj kraj - izjavio je za RINU, predsednik opštine Кnić, Miroslav Nikolić.

Na pojedinim mestima, uglavnom kod mostova čija sanacija nije završena posle oštećenja u katastrofalnim poplavama u junu prošle godine, reka se izlila, ali su već danas počeli detaljni radovi na sanaciji tih objekata.

- U delu opštine gde tek predstoji regulacija Gruže, iznad brane u Pajsijeviću, u selima Кusovac, Toponica, Dragušica voda se izlila, ali rukovodstvo opštine Кnić sa Vladom Republike Srbije u narednom periodu planira nastavak radova na regulaciji Gruže i u gornjem toku, kako bi u potpunosti zaštitili najplodniju zemlju i useve na teritoriji opštine Кnić - naglasio je Nikolić.

Regulacija korita reke Gruže počela je 2019. godine, nakon što je te godine usled poplava napravljena šteta od 200 miliona dinara. Uređenje korita veoma je značajno za ovdašnje stanovništo, jer se većina bavi poljoprivrednom, a sada je njihova proizvodnja mnogo bezbednija jer ne moraju da strepe od svake kiše.

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>