• 0
 ≫ 

Neobična ideja u komšiluku: Žele da brendiraju Pag kao ostrvo kanabisa

 ≫ 

Omogućeno korišćenje cele biljke u kozmetičkoj, prehrambenoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji, auto-industriji...

  • 0
Brac Hrvatska, ostrvo, Jadran, Croatia

Ilustracija/Foto: Pixabay

Preduzetnički par iz Zagreba, Tea i Tvrtko Kračun, imaju na umu projekat koji će sigurno privući pažnju mnogih.

Ukratko, njihov plan je brendiranje Paga kao ostrva kanabisa, piše Tportal.

Njih dvoje su, inače, vlasnici trgovine Hemps, u kojoj prodaju proizvode od CBD-a. Radi se o sastojku industrijske konoplje koji je legalno prerađivati i konzumirati. CBD, za razliku od THC-a, nema nikakve psihoaktivne uticaje na čoveka.

U biznis s kanabisom Tea i Tvrtko krenuli su prošle godine, nekoliko meseci nakon što je u Hrvastkoj izmenjen Zakon o suzbijanju zloupotrebe droga, pa je došlo do liberalizacije uzgoja industrijske konoplje.

Time je omogućeno korišćenje cele biljke u kozmetičkoj, prehrambenoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji, auto-industriji kao i industriji papira i proizvodnji biogoriva.

Tvrtko je poreklom sa ostrva Paga, iz Novalje. Njegova porodica ima u vlasništvu oko 5.000 kvadrata zemljišta, a uglavnom je reč o starim vinogradima, na kojem bi zasadio konoplju.

- Pag je poznat po velikom broju autohtonih proizvoda, a mi tome želimo da pridodamo konoplju. Potpuna legalizacija kanabisa je neminovna. Kad se to dogodi, pojaviće se mnogi proizvođači, tržište će buknuti, a mi nameravamo već tada da imamo prepoznatljiv proizvod. Želimo da povežemo porodičnu priču s pričom ovog surovog ostrva. Na njemu jako teško bilo šta uspeva - objašnjava Tvrtko.

Potpuna legalizacija kanabisa, koju spominje, značila bi da je moguć i uzgoj sorti s velikim udelom THC-a. Time bi se pomerila trenutna zakonska granica od 0,2 posto THC-a, koliko najviše mogu imati proizvodi na policama trgovina u Hrvatskoj.

Ove godine Tea i Tvrtko Kračun planirali su da zasade veću površinu oglednih polja konoplje na Pagu. Međutim epidemija koronavirusa i lockdown pomrsili su im planove.

Plan im je da se od kanabisa prvenstveno prave kozmetički proizvodi, a deo bi išao u otkup.  - Ne plašim se da ćemo imati problema s plasmanom konoplje. Upravo suprotno, potražnja u Evropi tako je velika da sve što stavite na tržište brzo nestane - ističe.

Video: Beskućnici u San Francisku dobijaju metadon, alkohol i kanabis u doba korona virusa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>