• 0
 ≫ 

Tržištu poljoprivrednih proizvoda preti korona-potres: Šta kaže prognoza za narednih 10 godina?

 ≫ 

Prete ogromne promene

  • 0

Obimna ponuda i pad potrošnje u uslovima globalne recesije prete da proizvedu "potres na tržištu" poljoprivrednih proizvoda jer cene hrane već padaju, upozoravaju Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Organizacija za ekonmsku saradnju i razvoj (OECD).

"Očekuje se da će makroekonomski šokovi izazvani pandemijom Kovid-19 vršiti pritisak na cene poljoprivrednih proizvoda", navodi se u danas objavljenoj zajedničkoj studiji te dve organizacije, prenosi Rojters.

U dokumentu se dodaje da u ovoj godini postoji potencijal za "istorijski snažan tržišni potres".

Privredni pad kao posledica pandemije korona virusa mogao bi da pogodi tražnju za poljoprivrednim proizvodima i da bude okidač za kratkoročni pad cena istorijskih razmera, napominju FAO i OECD.

Biljna ulja i proizvodi životinjskog porekla biće izloženiji negativnim efektima krize nego usevi kao što su pirinač i pšenica, ocenjuje se u studiji.

Ove projekcije su deo godišnjeg izveštaja o perspektivama globalne poljoprivrede u narednih 10 godina, koji su uradili FAO i OECD, i predsatvljaju njihovu prvu analizu mogućih posledica novog korona virusa u agrarnom sektoru.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>