• 1

Njive u zapadnoj Srbiji nisu samo za šljive i maline: Proizvođači pšenice trljaju ruke

"Sezona traje još nekih sedam dana, kombajn ne gasim od 9 ujutru do 9 uveče"

  • 1
žito, rina

Foto: RINA

Iako su plodne vojvođanske ravnice idealne za uzgoj pšenice, jer tamo ona najbolje rađa, nisu izostali ni pojedini vredni poljoprivrednici koji ovu žitaricu uzgajaju u zapadnoj Srbiji. Iako su parcele ustitnjene, sezona žetve je u punom jeku, a Dragan Alimpijević (37) sa svojim kombajnom je od ranog jutra na svom radnom mestu. Zadovoljan je ovogodišnjim rodom i prinosom, jer ambari će biti puni.

- Sezona traje još nekih sedam dana, kombajn ne gasim od 9 ujutru do 9 uveče. Proizvodim za svoje potrebe, imam u svom domaćinstvu dosta grla stoke. Na parcelama od 5 hektara pored ječma uzgajam i pšenicu na nešto više od dva hektara. Zadovoljan sam ovogodišnjim rodom, bolji je nego ranijih godina za 20 odsto, imaću prinos oko 5 tona po hektaru. Кada završimo sezonu žetve psenice, krećemo sa berbom kukuruza, za seljaka ima posla uvek - kazao je Dragan Alimpijević za RINU.

Ove godine i otkupljivači zadovoljno trljaju ruke. Čačanska firma „Agrofield“ koja se bavi proizvodnjom stočne hrane, za ovu sezonu već je otkupila oko 200 tona pšenice i ječma.

- Prinosi pšenice i ječma ove godine su bili između 4000kg i 4500kg po hektaru, što je bolje nego lane, s obzirom da je u Vojvodini nešto manje rodila nego što je to očekivano, zato smo se više oslonili na proizvođače iz ovog kraja. Otkupna cena je u skladu i sa prinosom viša nego prošle godine i za pšenicu je 18,50 sa pdv-om , a cena ječma je oko 14,50 + pdv - rekao je Aleksandar Jeremić, i dodao da je ova čačanska kompanija otkupila dovoljne količine za svoje potrebe.

Prema poslednjim podacima pšenica se u zapadnoj Srbiji uzgaja na oko 314 hektara, što je daleko manje od ostalih žitarica pod kojima je nekoliko hiljada hektara

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRSK

    19. jul 2020 | 11:03

    Ulagati u agrar,u selo u zdravu hranu.Seljacima poklanjati plastenike,opremu i mehanizaciju u zamenu za gotov proizvod.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>