• 16
 ≫ 

Zašto nam je lubenica sve skuplja i da li je sremska zaista najslađa?

 ≫ 

Naš bostan kasnije sazreva, fali mu sunca. Grčki je, s druge strane, uveliko nastanjen u našim marketima

  • 16
lubenica

Foto: Pixabay

Srbija je u 2019. uvezla bostan za rekordnih 4 miliona evra, i to primarno iz Grčke, Španije i Albanije, dok je vrednost našeg izvoza, u istoj godini, bila 935 hiljada evra.

Mahom smo izvozili u Nemačku, Češku, Sloveniju i Hrvatsku.

Neki možda pamte one godine kada smo lubenicu već početkom avgusta mogli da kupimo za nekoliko dinara po kilogramu, ipak, godinama unazad, cene nisu tako niske.

Dublje smo zagazili u drugu polovinu jula, a bostan plaćamo "papreno", jer, na primer, sremske lubenice tek sada uspevaju. Čekale su toplije vreme.

S obzirom na to da je neka prosečna/manja kilaža lubenice 4-5 kg, ne možemo da prođemo jeftino, imajući u vidu da je kilogram bar 40 dinara (supermarket), odnosno 60 do 80 dinara, ako kupujemo domaću, na primer, čuvenu sremsku lubenicu.

Prošle godine je, krajem jula, lubenica vredela nekih 30 do 40 dinara po kilogramu, dok je recimo 2018. u isto vreme - imala znatno nižu cenu, ali razlog za to nije uvek jasan, jer je rod neminovno slabiji godinama unazad. Ono što je interesantno, jeste da cena varira iz dana u dan.

Trgovci kažu da se bolja prodaja očekuje kada cene padnu, ali ne mogu da ih formiraju nasumično jer, logično, moraju da budu na dobitku.

Cubic, square, triangular watermelons, lubenica

Neobična lubenica iz Japana / Foto: Shutterstock

Kupci lubenica obično se mogu podeliti u dve grupe: jednu čine oni koji kupuju lubenicu po svaku cenu, jer je ona "simbol leta", a drugu čine oni koji čekaju da cena bostana dostigne najniže nivoe.

Ono što je problematično u vezi s lubenicom jeste što često kupujemo "mačku u džaku", budući da je svaka priča za sebe. Tek kada je rasečemo, možemo da znamo kakva je i vredi li para koje smo dali, a trgovci su sve manje raspoloženi da prodaju polovine koje "propadaju" na tezgama.

Hrvatska takođe godinama ima problem s lubenicama, jer domaće kasne, a uvozne već uveliko budu na akciji. Osim toga, i tamo je rod slab, a kvalitet dobar, pa cena mora biti održiva.

Kako se ovih dana odvija prodaja u Sremu?

 

Na tamošnjim pijacama trenutna cena je 50 dinara po kilogramu, ali sada sve češće viđamo trgovce koji obilaze naše veće gradove sa ciljem da se "nastane" u lokalnom naselju, gde će bez konkurencije prodavati, ali po većoj ceni.

Sremskim lubenicama treba još mnogo sunca, pa prodavci baš i nemaju pune ruka posla i para, dok je grčki bostan uveliko zauzeo poziciju u domaćim supermarketima. Dok čekaju da cena padne, građani se radije odlučuju za šljive, kajsije, maline, breskve.

Video: Ni ne gleda šta radi, a čuda čini! Kuvar izvukao sve iz lubenice, pa napravio nešto fenomenalno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    23. jul 2020 | 11:35

    Nekad u Yugi iz Rume su masovno stizale lubenice po cijeloj zemlji, prodavso sam ih i zaradjivao dzeparac kao tinejdzer a danas se sve uvozi, to je danas pilitika u kojoj se ministri bogate jer im stranci daju dobar baksis ako kupe robu iz njihove zemlje. Mnogi se gradjani cude otkud im milionsku kapital a plate im nisu velike. Mnoge njih nezabima ni narod ni zemlja vec licni interesi, sta god da izgradjuju, uzimaju kredite od MMF banke, a ko ce to i kad da vrati. Bez domace industrije i proizvodnje nijednoj zemlji nema napretka vec samo dugovanja koja niko nikad nece moc vratit.

  • Lule

    23. jul 2020 | 14:02

    Nije nama samo lubenica skupa.Sve nam je skupu,zato sto nemamo para.Ja razumem proizvodjce,nije im lako da proizvedu.Meni je uvek bila najsladja nasa domaca lubenica.Vec odavno ne kupujem ni drugo voce jer mi je skupo.Imunitet odrzavam tako sto popijem po kapsulu OPC+C vitamina C,i jedna kapsula dnevno mi zamenjuje voce.

  • V5

    23. jul 2020 | 11:56

    Najsladja je tudja..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>