• 6
 ≫ 

"Čudo što je Meggle i ovoliko ostao": Pitali smo komšije šta da rade naši farmeri da izbegnemo isto

 ≫ 

*Meggle se na hrvatskom tržištu nije snašao *Postoje i veliki problemi u mlekarskom sektoru, pa je nemački gigant došao u situaciju da uvoze gotovo polovinu sirovine *Gubici više od 5 miliona

  • 6
Meggle, mleko, proizvodnja, Srbija, Hrvatska, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Kompanija Meggle Hrvatska, treća najveća mlekarska industrija u zemlji, najavila je gašenje proizvodnje krajem ove godine, nakon čega će oko 160 radnika ostati bez posla. To je rezultat problema koji su se gomilali dugi niz godina. Kao razloge, u Hrvatskoj nabrajaju loše uslove poslovanja za nemački koncer. A pojavila se i vest da će upravo zbog toga kompanija preseliti proizvodnju u Srbiju.

To nije tačno, rekli su iz Meggle Srbija za Telegraf Biznis, objašnjavajući da kompanija ima plan za Srbiju koji se već sprovodi, i koji nije u vezi sa dešavanjima u Hrvatskoj.

Danas je i zvačničnu odluku o gašenju proizvodnje potvrdio je predsednik Uprave te kompanije Marijan Vučak: "Naša odluka je konačna, možemo pričati o prodaji fabrike".

Čemu može da nas nauči nemačka kompanija? 

 

- Meggle, koji je multinacionalna kompanija, očigledno se nije snašao na hrvatskom tržištu. Bez obzira na to što su deo velike kompanije, na lokalnom tržištu imaju jaku konkurencije poput Dukata i Vindije, koji su nekoliko puta veći igrači. Meggle je u Hrvatskoj godinama gomilao gubitke, koji su u poslednjih desetak godina kumulativno iznosili preko 5 miliona evra.

Milionske gubitke imali su i zbog kraha Agrokora. Osim toga, postoje i veliki problemi u mlekarskom sektoru, pa je Meggle došao u situaciju da uvoze gotovo polovinu sirovine, jer je zbog zatvaranja farmi nema dovoljno mleka na lokalnom tržištu. Kada se sve to zbroji, zapravo je čudo da su toliko opstali, da se na zatvaranje nisu odlučili i ranije - objašnjava i sumira situaciju za Telegraf Biznis Marko Repecki, sa ekonomske rubrike na portalu Telegram hr.

Ipak, iako je veći deo javnosti bio svestan da jednostavno ne može da se utiče na odluku jedne poslovne kompanije te veličine, bilo je i oprečnih stavova u Hrvatskoj kada se pojavila informacija da se Meggle seli u Srbiju. Repecki nam kaže da je sve poteklo zapravo od lokala.

S druge strane, koje mane i prednosti ima hrvatsko tržište, a koje srpsko?

- Na informaciju o zatvaranju mlekare burno su reagovali lokalni političari, i zato se iz toga stvorila velika priča. Takođe, Slavonija je prilično ekonomski devastirana, najpogođenija je iseljavanjem u inostranstvo, pa tamo zatvaranje svakog radnog mesta ima veću težinu, nego u ostalim delovima zemlje. Iako, realno, ovakva je reakcija od strane političara licemerna, jer godinama nisu učinili ništa za poboljšanje poslovne klime, zbog čega su stradale stotine hiljada radnih mesta, a sad su na nogama jer se zatvara fabrika zapošljava 160 ljudi - priča nam Repecki.

Jasno je sada da Meggle neće preseliti proizvodnju u Kragujevac, i neće na osnovu toga uvećati kapacitete, ipak, da li bi trebalo i mi da budemo na oprezu?

Šta bi naši farmeri trebalo da prepišu od komšija?

 

Dobar deo farmera, proizvođača mleka, nije se dobro pripremio za oštru konkurenciju iz Evropske unije. Zbog toga se proizvodnja mleka u desetak godina prepolovila, navodi Repecki.

Prema njegovim rečima, samo u 2018. godini zatvoreno je oko 800 farmi.

- Naime, farmer u Hrvatskoj ima konkurenciju u na primer nemačkim ili austrijskim farmerima, koji su na znatno većem tehnološkom nivou, farme su automatizovane, robotizovane, imaju veću proizvodnju mleka po grlu itd.

S obzirom na to, svako ko želi da opstane, pa tako i farmeri u Srbiji, moraće da dignu proizvodnju na viši tehnološki nivo, kako bi mogli da ostanu konkurentni... poručuje naš sagovornik.

I to ne važi samo za farmere. Jeftinija radna snaga, niži troškovi poslovanja, manji porezi, te mogućnost dobijanja državnih subvencija po više osnova, ali i veličina tržišta i dobri trgovinski sporazumi sa brojnim zemlja u svetu, samo su neki od mogućih razloga zašto bi jedna kompanija otišla iz Hrvatske, a ostala u Srbiji.

Tako se ovih dana komentariše odluka jedne međunarodne kompanije poput Meggle. Sutra može biti obrnuto. Dodatno, Hrvatska je u EU, pa se u tom smislu naše tržište ne može porediti po svim parametrima, ali može da bude dobar učitelj na našem putu ka toj jedinstvenoj pijaci gde vladaju neka druga pravila.

Video: Slonovi uživaju pijući mleko na cuclu

(V. Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograđanka

    22. jul 2020 | 08:40

    Kamo lepe sreće da imamo dovoljno jaku domaću mlečnu industriju, pa da odu i odavde!

  • Sun

    22. jul 2020 | 10:02

    Mi Srbi smo svima kao onaj otirač ispred vrata ulaznih!!!

  • Stojko

    22. jul 2020 | 10:49

    Kod nas ce ostati duze jer nas moze bolje da muze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>