• 6
 ≫ 

Zasadi jabuka se vade: Od 2018. iskrčeno voćnjaka koliko u prethodnih 20 godina

 ≫ 

"Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan uticaj na nas proizvođače"

  • 6
voće, jabuke

Foto: Pixabay

- U poslednje dve godine u Tavankutu, koji je poznat po voćarstvu, iskrčilo se voćnjaka koliko u prethodnih 20 godina, a najviše jabuka - izjavio je voćar i član zadruge "Voćko", Antun Tumbas.

Kako navodi nedeljnik na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ", iz Subotice, razlog za krizu su problemi sa plasiranjem proizvoda na strana tržišta, kao i učestale vremenske nepogode.

Antun Tumbas, koji se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina bavi više od 30 godina, rekao je za ovaj list da politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strože uslove za one zemlje koje nisu članice Unije.

- Tržište EU je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija, i zbog toga nas mogu ucenjivati otkupnim cenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju, jer nam se ne isplati vraćati već prodati šleper po duplo nižoj ceni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan uticaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržište EU dok ne postanemo njena članica - kazao je Tumbas.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge "Voćko", rekao je da je činjenica da se zasadi jabuka vade i dodao da to "ne bi bila loša vest, ukoliko bi se sadile nove sorte".

Članovi "Voćka" su doneli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok, nadajući se da će proširenjem asortimana nadomestiti stroge zahteve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

Kako su kazali, o plasmanu soka od jabuke pregovaraju sa trgovinskim lancem "Lidl".

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    22. jul 2020 | 16:19

    Mislili ste da Rusi ne znaju šta je dobra jabuka, pa ste im slali jabuke prskane svim i svačim. Zašto te jabuke niste pokušali izvesti u EU? To je posledica neprofesinalnog ponašanja.

  • Voja

    22. jul 2020 | 16:36

    Nema plasmana a toliko menadžera sve fakultete za menadzere zatvoriti ništa ih nisu naučili, jabuke na buvljak tamo se dobro prodaju

  • Miša Bgd

    22. jul 2020 | 19:27

    Sve je to lepo, ali zašto se ne kaže zašto veliki broj Jabuka (kao i ostalog voća i povrća) ne može da se izveze u Rusiju? Možda zato što ima 3 do 5 x veću koncentraciju pesticida od dozvoljenog za tržište EA unije? A možda i zbog muljanja tih istih "koji krče" voćnjake pa kroz papire "peru" jabuke iz Poljske pa pokušavaju da ih prodaju kao naše?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>