• 3

Slab rod pogurao cenu malina, ali nema profita. Ostajemo i bez kupina, ako cena ode ispod 120 RSD

Vremenske neprilike su uništile deo roda crvenog zlata, pa proizvođači ne mogu da se nadaju dobroj zaradi

  • 3
LJube i Grujo, maline

Prva klasa maline ove godine - 210 dinara / Foto: RINA

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović, kaže da je akontna (početna) cena prve klase malina porasla ove godine na oko 210 dinara po kilogramu, jer je nevreme prepolovilo rod pa je smanjena ponuda, a prošle godine su kupovane za 150 do 170 dinara.

- Statistika neće pokazati da je rod malina manji za 50 odsto, jer vlasnici hladnjača uvoze maline iz BiH i mešaju ih sa malinama iz Srbije i izvoze kao domaći proizvod - rekao je Radović.

Dodao je da, uprkos višoj ceni maline, proizvođači neće moći da ostvare zaradu jer su vremenske neprilike uništile deo roda, pa su prinosi slabi i jedva će "pokriti" troškove proizvodnje. Kako navodi, u svetu je ogromna potražnja malina i očekivanja su da izvoznici, nakon prodaje robe, doplate još 20 dinara po kg.

Radović ističe da sada, zbog deviznog priliva od izvoza, država treba još više da motiviše proizvođače malina da obnove proizvodnju. Podseća da su zbog niskih cena, posebno 2017. godine, mnogi zapustili malinjake i da je Srbija, koja je među liderima u svetu po proizvodnji i kvalitetu malina, izgubila počasno mesto jer je proizvodnja opala.

On je rekao i da Ministarstvo poljoprivrede i sada subvencioniše proizvodnju malina i kupina u kupovini zasada, mehanizacije, sistema za navodnjavanje i druge opreme.

kupina

Kupina još čeka svoju cenu / Foto: Pixabay

Ove godine je, prema njegovim rečima, problematična cena kupina, jer se to voće već desetak dana isporučuje u hladnjače, a njihovi vlasnici još nisu saopštili po kojoj će ih ceni platiti.

- Apelujem na otkupljivače da prvu klasu kupina plate 120 dinara, a drugu 100 dinara, jer će se ta proizvodnja u suprotnom potpuno ugasiti iako otkupljivači imaju dobru zaradu - rekao je Radović.

Dodao je da je otkup malina po bagatelnim cenama poslednjih pet do šest godina, za oko 40 dinara po kilogramu, doprineo da se površina pod zasadima od oko 6.000 hektara smanji na oko 1.600-2.000 hektara.

- Troškovi proizvodnje kupina su oko 60 dinara po kilogramu i ako nam ponude oko 50 dinara, jasno je zašto se uništavaju plantaže sa tim voćem - kaže Goran Stančić, proizvođač kupina iz sela Miloševo, kod Negotina.

Video: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere, martovski mraz desetkovao rod: Loš godina za voćare

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lingur

    25. jul 2020 | 13:00

    Ne nasedamo vise. Da obnovino malinjake pa da nam opet placaju 80 din po kg. Neka hvala.

  • Branko

    25. jul 2020 | 13:15

    Kukaju svake godine se okupirali Čačak koliko kupuju stanove ,po više komada na jednu porodicu!

  • Johan

    25. jul 2020 | 13:09

    Nasi otkupljivaci kad ima robe nece da plate cenu a kad nema oni bi otimali jedni od drugi a seljak jafni mora da je proda kad je nabro ili da baci a nekad je bolje i tako nego tati je za malae pare

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>