• 0

Komšije su nam ljuta konkurencija: Da li je Bugarska svetski lider u uzgajanju lavande?

Zaboravite na romantična polja ove jedinstvene biljke u Francuskoj... Bugarska proizvodnja je uzletela munjevito

  • 0
lavanda

Foto: Pixabay

Lavanda je lekovito bilje koje se koristi za osveženje prostorija i odeće, u kozmetičke svrhe, u aromaterapiji, pa čak i za pravljenje meda, uz pomoć vrednih pčelica.

Verovatno je svima prva pomisao na lavandu Provansa, bogata prelepim ljubičastim poljima, okupanim suncem. Ipak, Bugarska je već sada uspela da pretekne tu zemlju po proizvodnji lavande, i istakne se kao svetski lider.

S obzirom na to da je lavanda i kod nas sve popularnija, možemo reći da su nam komšije ljuti konkurenti. Što smo bliže Bugarskoj, to je naša zemlja bogatija za ova ljubičasta prostranstva, a na primer u selu Tamjanica, nadomak Niša, pod lavandom, smiljem, kamilicom i ružom je 200 hektara površine.

Svojevremeno je redakcija Telegraf Biznisa imala priliku da u istom kraju poseti proslavljenog košarkaša Kostu Perovića, koji je ubacivanje lopte u koš i ubiranje medalja zamenio ubiranjem lavande i ostalog lekovitog bilja. Više o tome pročitajte OVDE.

Takođe, nedavno smo pisali o tome da je uzgajanje lavande u našoj zemlji biznis koji cveta iz dana u dan, a 100 grama ovog bilja vredi 300 dinara. Goran Tasić iz Korbevca, kod Vranja, uzgaja je organski. Francusku sortu "vero" je zasadio pre tri godine, a sada ima pune ruke posla.

Ono što je posebno zanimljivo je da su naša polja lavande "zaludela" i domaće influensere, a trenutno su ljubičaste plantaže oko Novog Sada najposećenije. Instagram je pun fotografija na kojima su polja lavande iz Vojvodine, toliko da bi vlasnici plantaža uskoro mogli da počnu da naplaćuju fotografisanje.

Da li je bugarska lavanda posebna?

 

U srcu Doline ruža, polja oko sela Tarničeni svakog kasnog proleća dobiju divnu ljubičastu boju. Našim komšijama ide veoma dobro, dok Francuska trpi velike gubitke poslednju deceniju, zbog pronađene bakterijske infekcije.

- Neko je morao da popuni prazninu - kaže Filip Lisičarov, vlasnik destilerije esencijalnih ulja "Enio Bonchev". Posao je preuzeo 1992. godine, posle pada komunizma i politike državnog vlasništva,  mada je biznis s lavandom pokrenula njegova porodica davne 1909. godine.

lavanda

U Bugarskoj je uzgajanje lavande vekovna tradicija / Foto: Pixabay

Tradicija bugarskog uzgoja lavande datira s početka 20. veka, a ta zemlja i Francuska se uporno takmiče i smenjuju jedna drugu s trona, budući da je Bugarska bila lider u proizvodnji lavande tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Ipak, malo ko zna da je Bugarska preuzela krunu od Francuske još 2012. godine, a njene plantaže s ovim biljem su se proširile na neverovatnih 18.000 hektara.

Glavne prednosti Bugarske u odnosu na druge zemlje sveta su: jeftina radna snaga, dobra klima i duga tradicija uzgajanja lavande. Štaviše, naše komšije imaju najnižu satnicu u Evropskoj uniji, a ona iznosi 6 evra, u poređenju s Francuskom gde je satnica 36,6 evra.

Ovako visoka satnica u EU je verovatno posledica sezonskog, odnosno povremenog angažovanja radnika, a oni primarno beru bilje i učestvuju u proizvodnji ulja od lavande. Ipak, Bugari su uspeli da nađu kompromis sa beračima i tako zauzmu lidersku poziciju.

Organska lavanda

Organska lavanda uzgajana kraj Vranja / Foto: S. Tasić

Niski troškovi proizvodnje čine da bugarsko ulje od lavande na tržištu ima manju cenu nego francusko, a kako je proces pravljenja ulja u Francuskoj opadao, tako su se i velike kozmetičke kuće okretale Bugarskoj.

Kompanija "Enio Bonchev" destiluje i drugo bilje, odnosno cveće, koje se drži na pari, a potom se ta vlaga skuplja kako bi se stvaralo ulje. Plan je da svo ulje izvoze, a proizvode i vodu od lavande.

Kako kažu lokalni stručnjaci sa žaljenjem, 99% domaće proizvodnje lavande je za izvoz, jer Bugarska nema razvijenu kozmetičku industriju koja koristi ovo esencijalno ulje kao glavnu sirovinu. Zanimljivo, SAD su najveći svetski potrošači ulja lavande, ali su glavni kupci "bugarskog ulja" Nemačka, Francuska i Austrija.

Ljubičasta biljka je poreklom iz mediteranskih zemalja, pa joj je potrebna adekvatna temperatura da bi uspela: od 20 do 30 stepeni Celzijusa tokom kasnog proleća i početkom leta. Neke sorte se, međutim, mogu uspešno uzgajati i u zemljama poput Velike Britanije.

Nedavno je objavljeno da je prodaja engleskog ulja lavande naglo porasla ove godine. Iako troškovi rada igraju glavnu ulogu u ceni ulja lavande, na kraju se ipak sve svodi na njegov kvalitet. Mnogi kažu da je francusko ulje i dalje neprevaziđeno.

U Francuskoj i Bugarskoj se ne uzgajaju iste sorte, jer klima nije ista, ali bugarski stručnjaci kažu da im kvalitet ne izostaje.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>