• 0
 ≫ 

Da li se više okrećemo poljoprivredi? Uprkos korona krizi, prodaja traktora u porastu

 ≫ 

Dodatno ohrabrenje je, kažu iz PKS, porast prodaje traktora sa više od 130 KW

  • 0
Traktor Od januara do juna prodato je 744 traktora / Foto: Pixabay

U proteklom periodu naša zemlja se, kao i čitav svet, suočila sa zdravstveno-ekonomskom krizom i talasom lošeg vremena koje je negativno uticalo na neke zasade, međutim, naši poljoprivrednici nisu odustali od rada.

Štaviše, radili su punom parom, o čemu svedoče i aktuelni podaci Privredne komore Srbije (PKS), koji kažu da je u Srbiji, u prvoj polovini ove godine, prodato ukupno 1.574 traktora, dok je u istom periodu lani prodato njih 1.560.

Dakle, iako su uslovi poslovanja otežani, evidentan je blagi rast u ovom segmentu. Porast prodaje je posebno zabeležen kod mašina snage od 18 do 37 KW: od januara do juna prodato je 744 traktora, u odnosu na 267 iz 2019. godine.

"Zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do 1%), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora", stoji na sajtu PKS.

Porast prodaje ove vrste traktora omogućen je, kažu, i zahvaljujući Javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i podsticajnim merama koje su predviđene u javnom pozivu.

Prema ovom pozivu, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 posto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima za rada na polju.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara. Dodatno ohrabrenje je, kažu iz PKS, porast prodaje traktora sa više od 130 KW.

Video: Poljski radovi u punom jeku uprkos epidemiji i vremenu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>