• 1

Najprodavanija mašina ovog leta u Srbiji: Umesto za skupe automobile odlučuju se za traktor

Jovan iz Prijepolja prodao rekordan broj poljoprivrednih mašina u protekla četiri meseca

  • 1
traktor

Foto: RINA

Epidemija korona virusa zaustavila je ili usporila razvoj određenih privrednika, ali nekima ipak i sad cvetaju ruže.

Opaka bolest koja hara svetom, mnoge je vratila na imanja predaka i uputila ih na poljoprivrednu proizvodnju, pa je prodaja traktora u prijepoljskom kraju veća čak tri puta, nego inače.

- Tokom minula četiri meseca prodato je više traktora i poljoprivrednih mašina nego tokom prethodne tri godine. Do rasta prodaje došlo jer se veliki broj ljudi vratio na selo i posvetio poljoprivredi. Ali ipak, ključno je to što država mnogo ulaže u razvoj poljoprivrede, te se zahvaljujući subvencijama lako dolazi do mašina - rekao je za RINU, Jovan Radulović vlasnik firme koja se bavi prodajom poljoprivrednih mašina.

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede subvencionišu sa 65% nabavku kompletne poljoprivredne mehanizacije, što je dovelo do naglog skoka prodaje.

- Mi sada imamo problem, jer domaći proizvođači ne uspevaju dovoljno brzo da proizvedu mašine, a one koje nam stižu iz uvoza takođe dugo čekamo. Sada nam je lakše da nađemo kupca za traktor, nego da ga nabavimo od proizvođača - kaže Jovan.

Da je pomoć države od presudnog značaja za nabavku mehanizacije saglasan je i poljoprivrednik Borko Brajović, iz prijepoljskog sela Кula.

- Pre mesec ipo sam kupio nov traktor i iskoristio podsticaj države, koja mi je vratila 65% uloženog novca. Da nije bilo te pomoći ne bih se smeo usuditi na taj korak, da nabavim novu mašinu - tvrdi Brajović.

Pored države svake godine i lokalna samouorava značajna sredstva iz svog budžeta izdvaja za razvoj poljoprivrede. U prijepoljskom kraju nakon ekspanzije malinarastva, sve više poljoprivrednika okreće se stočarstvu ili organskoj proizvodnji zdrave hrane.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    5. avgust 2020 | 22:06

    Traktor moze da kupi auto i da vrijedi isto sto se nemoze reci za obratno. 😁😁

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>