• 2

Dušan čuva i pazi jednu ružu duže od tri decenije: Ova biljka preživela je mnoge hladne užičke zime

Ova ruža je preživela velike hladnoće, mrazeve a jedne zime bila je potpuno u ledu, ali koren je izdržao i svake godine cveta

  • 2
ruža, uzice

Foto: RINA

 

Ukoliko vas put navede u užičko naselje Krčagovo tamo će vas dočekati ruža koja živi čak preko tri decenije. Dušan Bojović (68) ovu biljku prvi put je sticajem čudnih okolnosti okopao i potkresao sedamdesetih godina prošlog veka i ona od tada svake godine cveta.

- Ova ruža je preživela velike hladnoće, mrazeve a jedne zime bila je potpuno u ledu, ali koren je izdržao i svake godine cveta. Kada je posađena, u Krčagovu se nije nalazio nijedan objekat, a kasnije kad se krenulo sa velikom izgradnjom preživela je čak i to. Ja volim ruže i znam dosta o njima, ali kako je ova preživela toliko dugo nikome nije jasno - kaže Dušan za RINU.

U neposrednoj blizini nalazi se zgrada FK „Jedinstvo“, pa Dušan boraveći tu nikad iz vida nije ispuštao ovu trnatu lepoticu. Redovno ju je negovao, a i danas ona je jedna od najlpeših iako joj se pridružilo mnogo mlađih.

ruža, uzice

Foto: RINA

- Pre tridesetak godina ona je bila jarko crvene boje, a sada je više ružičasta. To znači da je poprimila boju neke koja se nalazi pored nje, a koja je mlađa. To se često dešava. U neposrednoj blizini nalazi se i ugostiteljski objekat u kom se često održavaju proslave, pa se baš brojni gosti slikaju pored ove ruže, jer je najviša i najlepša - rekao je ovaj Užičanin.

Ova biljka prirasla je Dušanu za srce, pa će nastaviti da vodi računa o njoj nadajući se da će izdržati još dosta godina.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna P.

    7. avgust 2020 | 23:36

    Nijedna ruza u nasem dvoristu nije mladja od 45 godina, a ima ih mnogo. Sve mirisu kao najlepsi parfem, narocito crvene. Cim se zakoraci u nasu ulicu, oseti se njihov miris. Pored ovih ruza, kupljenih davno u Topalovica rasadniku, u Lipolistu (Macva), moja Majka neguje i stare (nekalemljene) sorte jestivih belih ruza, od kojih se sprema slatko, kao i roze tzv. casarke.

  • divota

    8. avgust 2020 | 00:07

    Prelepo , najlepse cvece ! Svaka cast na strpljenju I brizi .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>