• 5

Tuga kod Lučana: Obilne kiše upropastile desetine hektara zemljišta

Oko dvadesetak domaćinstava je ostalo bez električne energije, zbog kvara na elektromreži

  • 5
poplava, nevreme

Poplavljeno zemljište / Foto: Rina

Jako olujno nevreme praćeno obilnom kišom, koje je noćas zahvatilo zapadnu Srbiju, najveću štetu napravilo je u opštini Lučani gde je došlo do izlivanja reke Bjelice u njenom toku od Guče ka selu Turica. Potopljeno je na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta.

- Jaka kiša padala je do dva sata posle ponoći i voda se izlila na imanja. Sve što je tu posađeno je uništeno, a najviše kukuruz koji je uskoro trebalo da pristigne na berbu. Voda koja se izlila na put, stigla je skroz do moje kuće - rekao je Tomo Kulović iz Guče.

Za dva sata koliko je trajalo nevreme, palo je oko 65 litara kiše po metru kvadratnom. Osim na poljoprivrednom zemljištu, velika šteta pričenjena je i na putnoj infrastrukturi.

- Oštećen je veliki broj nekategorisanih putnih pravaca, kao i opštinski putevi prvog i drugog reda. Mehanizacija je na terenu i radi se na saniranju štete. Zbog velike količine padavina kišna kanalizacija nije mogala da primi toliku količinu vode, pa su poplavljeni podrumi u pojednim domaćinstvima - kaže Milija Milenković, direktor "Dragačevo puteva".

Usled prestanka padavina voda se povukla u svoje korito i sada je situacija stabilna, ali Dragačevci strahuju od novih padavina. Oko dvadesetak domaćinstava je ostalo bez električne energije, zbog kvara na elektromreži.

Jako nevreme sinoć je pogodilo i sela u okolini Čačka, u Viljuši i Katrzi potopljeno je poljoprivredno zemljište, a kiša koja je padala iščupala je stablo u centru grada i oštetila fasade.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    8. avgust 2020 | 14:41

    Jedno od gorih leta u poslednjih dvadesetak godina.

  • Bora

    8. avgust 2020 | 15:15

    Koji put ove godine udara po tom kraju i narodu?

  • Pero

    8. avgust 2020 | 17:35

    Gde ja ta mehanizacija???U Turici nije dosao buldozer zadnjih dve godine iz opstine...nemoze kucu ljudi da prodju od prodavnice do mosta...preko 20oro dece bude odseceno...jadna li si nasa opstino...niko nije dosao nikad da pita stetu od poplave a kamoli da stave metar asfalta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>