• 1
 ≫ 

Korona porazila penušavo vino: Očekuju se dobri prinosi, ali i smanjena berba grožđa

 ≫ 

Podsetimo, prodaja šampanjca je doživela pad od 75% u aprilu i maju

  • 1
Grožđe

Foto: Pixabay

Francuski proizvođači šampanjca postigli su pre dva dana sporazum u "zadnji čas" da smanje količinu grožđa koje će ove godine ubrati, i to za više od 20 odsto, jer pokušavaju da se izbore sa kolapsom prodaje prouzrokovanim virusom korona.

To znači da će se početkom berbe, nakon toplog i suvog vremena ove godine, brati 8.000 kilograma grožđa po hektaru, a ne 10.200 kilograma, koliko je bilo 2019. godine. Reč je smanjenju od tačno 22%.

Proizvođači već nedeljama vode ove važne razgovore uoči berbe, jer su neki uzgajivači grožđa insistirali na manjem smanjenju, s obzirom na to da očekuju dobar prinos ove sezone.

Ipak, svetom i dalje hara pandemija Covid-19, a ovo luksuzno vino je u potpunom zapećku.

Od utvrđene količine koju proizvođači šampanjca sebi mogu da "dozvole", možda zapravo i ne bude ništa na kraju, ako potražnja bude nedovoljna. To znači da bi optimalna količina bila 7.000 kg po hektaru, dakle, preti još veće smanjenje berbe grožđa.

Sektor penušavog vina je u 2020, godini pandemije i karantina, posebno pogođen: potreba za njim je jenjavala kako su se zatvarali hoteli, restorani, barovi; zatim otkazane su proslave, svadbe, događaji.

Grupa CIVC (Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne) je dala ocenu da će ove godine prodati 100 miliona flaša šampanjca manje, što predstavlja izgubljeni promet od 1,7 milijardi evra.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>