• 0

Bata je pedikir za krave, zovu ga iz cele Srbije: "Jednom urađeno - zauvek sređeno"

Ovim poslom se bavi čitavu deceniju, počeo je prvo u svom selu, a zanat je "krao" od starijih

  • 0
Bata Pirocanac, gornji milanovac, krave, papci

Bata Piroćanac / Foto: RINA

Ono što su manikiri i pedikiri za ljude to je Bata Piroćanac za krave. Da, dobro ste pročitali, kad kod ovih domaćih životinja "dogori do noktiju", tada je u štali glavni lik upravo on.

I dok kozmetičari koriste fin alat, Bata u svojoj torbi nosi malo gabaritniji - klešta, brusilicu i čekić.

- Često me pitaju da li se krave bune kad im radimo oko nogu. One osete da im činim dobro i sve vreme budu mirne. Papci neretko prerastu preko, čak i oko pet centimetara. Tada se one oslanjaju na petu, a zbog svoje velike težine gube ravnotežu i to ih sve jako boli. Kad imaju taj problem često samo leže u štali i ne idu na ispašu - objašnjava Bata Piroćanac.

Majstor Bata se ovim poslom bavi skoro čitavu deceniju, a kako kaže, "zanat je očima krao od starijih". Prvo je svoje umeće oprobao na kravama u svom selu, a onda su ga zvali iz svih delova Srbije.

Ni sam ne zna broj onih kojima je doterao papke. Jedna od njih je i Cvetulja, krava Ljiljane Trifunović iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca.

- To mi je omiljena krava, obliznila se skoro i šteta je da je bilo šta boli. Već danima nije mogla da ide i pozvala sam Bata, jer samo on je mogao da reši ovaj problem. Sve je kao rukom odnešeno i sada će ponovo moja Cvetulja šetati planinskim proplanicima - kaže Ljilja.

Ceo proces sređivanja kravljih papaka traje oko dvadeset minuta, Bata kaže da iz tabana mora da se i pusti krv, kako bi ceo posao bio uspešno završen i kako ovim životinjima više ne bi zatrebala njegova pomoć. Jednom urađeno - zauvek sređeno, kaže Bata.

Video: Ona je lažna majka bebama morske krave i obožava svoj posao

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>