• 0

Minimum je 2 evra po kilogramu: Niska otkupna cena junadi naterala stočare da obustave prodaju

Nakupci su uspeli da po bagatelnoj ceni preuzmu više od 1.500 junadi

  • 0
meso

Foto: Pixabay

Udruženje Agroprofit, u čijem sastavu je grupacija tovljača kvalitetnih rasa junadi, upozorila je danas da je ponuda utovljene junadi porasla, a cena u otkupu pala do 1,20 evra po kilogramu žive mere.

Zatražili su pomoć od države zbog, kako je saopšteno, zastoja u prodaji junadi.

To udruženje je ranije zamolilo Vladu da interveniše sa dodatnom premijom za junad, da bi se ublažila niska otkupna cena i omogućila obnova tova, a u međuvremenu je, navodi Agroprofit, porasla ponuda, a pala cena.

Nakupci su uspeli da po bagatelnoj ceni preuzmu više od 1.500 junadi, ali im je to pre nekoliko dana onemogućeno u Mačvi, Sremu i Banatu, pošto su stočari prihvatili preporuku da odustanu od prodaje, kažu u Agroprofitu.

Upravni odbor Udruženja, koje okuplja 240 farmera, članova Proizvodne grupe tovljača, danas je ostalo pri preporuci da se i dalje obustavi prodaja svim kupcima koji nude manje od dva evra po kilogramu žive mere.

Navode da, na osnovu analize informacija iz regiona, mnogi farmeri koji su po niskoj ceni prodali junad ne razmišljaju o obnovi proizvodnje, kao i da su sve računice tog udruženja pokazale da se sa dva miliona evra pomoći farmerima na duži period može stabilizovati ta grana govedarstva.

Ukoliko bi klaničari platili cenu veću od 1,65 evra/kg, taj iznos pomoći države bio bi, kažu, znatno manji, ali bi doveo otkupnu cenu do 2,10-2,15 evra/kg, kao i da se upravo zbog tog očekivanja intervencije države - farmerima ne preporučuje da prodaju junad po nižoj ceni od dva evra po kilogramu.

meso

Otkupna cena između 2,10 - 2,15 evra po kg / Foto: Pixabay

Jedini izvoznik i klaničar "Srem Šid" juče je povećao cene u otkupu na 1,85 evra/kg, ali se neće baviti većim utovarom, pošto će za nastavak izvoznog posla u Tursku (700 tona junećeg mesa) prvo klati junad sa svoje farme i od višegodišnjih partnera.

Ta klanica od juče kolje za partnera u Turskoj dnevno 150 junadi, za izvoz prema ranije sklopljenom ugovoru. Tom klaničaru je za realizaciju posla potrebno oko 2.350 junadi.

Agroprofit predlaže da se uvede, pored postojeće premije od 15.000 dinara po isporučenom junetu, nova dodatna premija od 20.000 dinara, što bi znatno omogućilo trgovinu.

Ističu da bi ta mera dobro došla klaničarima i farmerima i većina odgajivača smatra da je realna cena žive mere junadi 2,0 - 2,10 evra po kilogramu, a da se u otkup uključe sve rase i grla teža od 400 kilograma.

Proizvodna grupa Udruženja Agroprofit okuplja 240 stočara, njih 160 sada nudi više od 3.000 junadi, a grupi su se priključile i dve farme sa po još 3.000 junadi.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>