• 0

Slovenci izgubili spor: Hrvati smeju da koriste oznaku "teran" na etiketi vina

Nakon ulaska Slovenije u EU taj naziv se koristio na etiketama nekih slovenačkih vina, najpre kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinogorjima

  • 0
U vinu je istina

Foto: Pixabay

Opšti sud Evropske unije odbacio je danas tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u "slučaju teran", tj. u dugogodišnjem vinskom sporu slovenačkih i hrvatskih vinara.

Odbačen je zahtev Slovenije da se poništi uredba EU o uslovima za korišćenje termina "teran" na etiketama hrvatskog vina iz Istre, naveo je evropski sud u saopštenju za medije, a prenosi Seebiz.

Nakon ulaska Slovenije u EU taj naziv se koristio na etiketama nekih slovenačkih vina, najpre kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinogorjima, a onda mu je bila priznata i oznaka zaštićenog porekla, navodi se u opširnom opisu spora u obrazloženju presude.

Evropska komisija je uredbom, koja je stupila na snagu sredinom 2017. godine, odobrila izuzetak po kojem se hrvatski teran iz Istre može prodavati s nalepnicom "Hrvatska Istra - teran", s tim da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

Slovenija sada, nakon odbijanja tužbe, ima mogućnost da na presudu opšteg suda EU podnese žalbu, ali nije poznato da li će to učiniti. Tužbu je podnela nekadšnja Vlada Mire Cerara, a u martu je formirana nova vlada Janeza Janše, koja se zalaže za mirno rešavanje sporova.

Video: Kolona od nekoliko kilometara na hrvatskoj granici: Turisti naglo prekidaju odmor i beže

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>