• 34
 ≫ 

Najskuplji sir na svetu prave u Sremskoj Mitrovici, od mleka najsličnijeg majčinom: Košta 1.000 evra

 ≫ 

*Proizvode ga u pakovanjima od 50 grada *Za kilogram sira potrebno 25 litara mleka *Ima 60 puta više vitamna C nego kravlje mleko

  • 34

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

Možda se najskuplja vina proizvode u Francuskoj, kavijar u Iranu, maslinovo ulje u Grčkoj, ali najskuplji sir proizvodi se kod nasu Srbiji i to u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice. Cena po kilogramu je neverovatnih 1.000 evra, a pre nekoliko godina stigla je informacija da je za njega u Las Vegasu izdvojeno čak 3.000 dolara.

- Prvi na Balkanu smo otvorili farmu muznih magarica, trenutno ima oko 250 grla, ali samo deo njih može dati dovoljne količine mleka, dnevno je to oko 200 mililitara. Za kilogram sira potrebno je 25 litara mleka i veoma teško se proizvodi, sve se radi ručno. Mnogi su pokušavali da pronađu formulu, jer je to jako teško zbog samog sastava, ali naš tim stručnjaka nakon nekoliko godina istraživanja uspeo je to da uradi. Tu leži razlog za njegovu cenu - rekao je za RINU Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Najskuplji sir u svetu proizvodi se u pakovanjima od 50 grama. Prijatnog je ukusa, a  ono što ga čini izuzetnim (pored cene) svakako je i njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje, jer magareće mleko ima nizak procenat mlečne masti i ima 60 puta više vitamina C nego obično kravlje mleko.

- Po svim parametrima osnovna sirovina je indentična majčinom mleku. Kada može beba da ga pije onda znate da je prvenstveno jako, hranljivo i zdravo, ima 50 odsto više proteina nego kravlje. Inače odličan je kao lek za kožu, bronhitis i astmu kod dece, kao i za plućna oboljenja  i oporavak organizma nakon teških operacija. Skoro su svi su čitali i da je u drevna vremena magareće mleko koristila i čuvena Kleopatra kako bi sačuvala mladost i lepotu - kaže Simić.

Srpski magareći sir iz Zasavice probali su i britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, a tragom te informacije pre nekoliko godina u rezervat kod Sremske  Mitrovice stigao je i lični biograf britanske kraljevske porodice, za njim i ekipa bi-bi-sija.

Slobodan kaže da godišnje uspe da proizvede oko 100 kilograma ovog delikatesa i on se u malim pakovanjima prodaje u svim zemljama sveta.

Video: Upoznajte Pocola: On će za godinu dana biti najveći bik na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    13. septembar 2020 | 08:39

    Doslo vreme da Magarci mnogo vrede.

  • Daca

    13. septembar 2020 | 12:15

    Drago mi je kad procitam o tome da je neko uspeo zahvaljujuci svom trudu i radu! Pa, sigurno je bolje i lepse citati o ovakvim stvarima nego o budalastinama kohe nas svakodnevno okruzuju!

  • Idi begaj

    13. septembar 2020 | 08:51

    Mene samo interesuje ko to kupuje, ili je to samo statusni simbol, tartufi, ovaj sir a predpostavljam da ti što to jedu i nisu neki ljubitelji tih stvari ali bitno je da je na stolu što bi rek'o narod, ima i od ptice mleka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>