Sezona ajvara je tu, pune se gepeci automobila: Navala na crvenu papriku od 70 dinara
Gradska tržnica u Jagodini, najveća u Pomoravskom okrugu i tom delu Srbije, danas je u znaku ponude i prodaje paprike za zimnicu, krastavčića kornišona, plavog patližana, karfiola...
Vlada prava jagma za crvenom ajvarskom paprikom, koje i ima najviše u ponudi, kažu prodavci.
Cena paprike, za koju su i kupci i prodavci rekli da je dobrog kvaliteta i da je dobro rodila zahvaljući čestoj kiši, kreće se od 45 do 100 dinara, a "najbolje se prodaje ona od 60 i 70 dinara" za kilogram.
Paprike je najviše stiglo iz okoline Paraćina i Leskovca, a kupci su, pošto je sreda pijačni dan, iz gotovo svih gradova Pomoravskog okruga: Ćuprije, Svilajnca, Despotovca, Batočine, Lapova...
Gotovo svi kupuju velike količine, po nekoliko džakova, pune gepeke automobila...
Inače, ako želite da vam ajvar bude vrhunski, domaćice savetuju sledeće: izuzmite patlidžan i paradajz, dakle, koristite samo papriku; uzimajte zrele i zdrave plodove, po mogućstvu pecite paprike na drva, pustite papriku da malo odstoji pa onda ljuštite i meljite, pržite ajvar duže na laganoj vatri, uzimajte skroz čiste ambalaže.
Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(Telegraf Biznis/Tanjug)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.