• 0

Dan najpopularnijeg burgera: Svakog dana se proda 6,5 miliona čizburgera u svetu

Oko 71% govedine koja se koristi u restoranima odlazi na hamburger i čizburger

  • 0
burger

Veruje se da je prvi čizburger nastao pre malo manje od 100 godina / Foto: Pixabay

Danas Amerikanci slave Nacionalni dan čizburgera, i mada ga najviše vezujemo za Mekdonalds, on ima svoje nezavisno poreklo. Nastao je između 1924. i 1926. godine, a veruje se da ga je osmislio kuvar Lionel Sternberger.

Ukratko, reč je o specijalitetu sačinjenom od dve polovine lepinje, goveđeg mesa, sira i dodataka po izboru. Topljeni sir je, inače, veoma popularan u Americi, zapravo, sir je jedan od mlečnih proizvoda koji na tamošnjem tržištu odoleva i vremenu i krizama. Proizvod koji podbacuje je mleko.

Čizburger se najčešće obogaćuje lukom, kiselim krastavčićima, kečapom. Prema nekim tvrdnjama, ovaj slasni burger dolazi iz Denvera, mada Luis Balast, vlasnik restorana "Humpty Dumpty Barrel Drive Inn", nije uspeo u nameri da ga zaštiti kao svoju marku.

Ovaj obrok se danas konzumira širom sveta, a najčešće u objektima Mekdonaldsa, štaviše, taj lanac godišnje proda više od 2 milijarde čizburgera. Fanovi ovog specijaliteta možda znaju da je 2011. napravljen najveći čizburger na svetu, težak skoro 350 kilograma. Sadržao je čak 25 kg sira, i imao je 1.375 miliona kalorija.

Oko 71% govedine koja se koristi u restoranima odlazi na hamburger i čizburger.

Video: Ovo je najsočniji pileći burger ikada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>