• 2

Velika šansa za domaću ekonomiju: Ovo su prva tri proizvoda koja konkurišu za EU oznaku kvaliteta

U međuvremenu se radi na izradi specifikacije za futoški kupus, leskovački ajvar i sremski kulen

  • 2
Malina vrhunskog kvaliteta

Ariljska malina / Foto: Rina.rs

Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem naredne godine, kao i da će to otvoriti vrata i drugim srpskim proizvodima na evropskom trzištu.

- Već krajem 2021. očekujemo prve proizvode sa oznakom EU na tržištu EU, što će biti putokaz da se još srpskih proizvoda nađe na tržištu EU - kaže Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane. Dodaje da će se, u međuvremenu, raditi i na izradi specifikacije za futoški kupus, leskovački ajvar i sremski kulen.

- Sada čekamo novi zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode koji će pružiti pravni osnov za dobijanje evropske oznake kvaliteta - navodi dalje, a nakon usvajanja tih propisa i zvanično će, kaže, moći da se pošalju na odobravanje Evropskoj komisiji specifikacije za fruškogorski lipov med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj.

Objašnjava i da je selekcija proizovoda, koji treba da dobiju oznaku EU kvaliteta, pravljena po različitim kategorijama kao što su: vrsta hrane, proizvodi sa većim izvoznim potencijalom za tržište EU, ruralni aspekt i drugi. Kaže da će zaštitom geografskog porekla na nivou EU, proizvođači dobiti mogućnost da bolje plasiraju svoje proizvode, kao i da će to biti velika prilika za srpskog seljaka za razvoj turizma u tim krajevima.

- Nadam se da će to dosta uticati i na srpsku ekonomiju, a pre svega na proizvođače - rekao je Raketić i istakao da srpski proizvodi teško mogu da budu konkurentni sa cenom i obimom proizvodnje, ali da svakako mogu svojim kvalitetom.

Velika će biti konkurencija na tržištu EU gde ima oko 3.000 proizvoda koji su zaštićeni na nivou EU, procenjuje Raketić, koji očekuje da će se ariljska malina najbolje plasirati.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>