• 2

Jato od 10.000 pataka upada u polje i tamani sve pred sobom, tako štede i novac i čuvaju planetu

Ovo je dugogodišnja tradicija

  • 2
Patke

Patke, stampedo / Printskrin: YT/NTV Houston

Nakon žetve pirinča u ovom delu centralnog Tajlanda, jato od oko 10.000 pataka pušta se farme i instinktivno hrli ka poljima kako bi se u slast najelo štetočina poput puževa koji se u njima kriju.

Ovakav način uzgajanja pataka u područjima gde se sadi pirinač već je dugo tradicija. Tajlanđani je zovu "poljski juriš pataka“.

Patke se dovode se na polja nakon 20 dana u uzgajalištu i odgajaće se u pokretu narednih nekoliko meseci, prenosi Rojters.

Nakon slobodnog lutanja poljima oko pet meseci, vraćaju se na farmu gde će narednih nekoliko godina nositi jaja.

- Korist ovakvog uzgajanja je u tome što smanjujemo troškove za ishranu pataka - rekao je Apivat Čalermklin (34), uzgajivač koji je posao nasledio od svog oca.

- Istovremeno, uzgajivači pirinča nemaju troškove za hemikalije i pesticide, tako da priroda sve odradi sama - dodao je.

Tu nije kraj koristi od pataka. Natopljena pirinčana polja ostaju dobro utabana nakon ovog stampeda tako da se lakše uzoru, ali i nađubrena tokom pačije gozbe.

Mnoštvo štetočina poput insekata i puževa patke u slast potamane za nedelju dana na površini od oko 676 hektara.

Ovaj jednostavan i prirodan način koji spaja interese ugrajivača živine sa uzgajivačima pirinča, koji je u ovom području tradicija, sada služi kao odličan primer farmerika koji žele da se okrenu prirodnijem i zdravijem načinu proizvodnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majalena

    20. septembar 2020 | 13:39

    😊

  • DRagutin

    21. septembar 2020 | 20:21

    Baš cool 🙂 ! Isto tako sam gledao klip kada u sred Londona dovoze kamion sa ovcama i puštaju ih u park da "kose" travu! Kažu Englezi nema buke, nema zagadjenja, ne plaćaju radnike i plus proizvode meso ovčije 😅

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>