• 2
 ≫ 

Pogledajte neverovatnu berbu grožđa: Najstrmiji vinograd u Evropi, nagib 70 metara i žičara

 ≫ 

Vinogradarsko područje uz reke Mozel, Sar i Ruver smatra se najstarijim u Nemačkoj

  • 2
Nemačka, grožđe, vinograd, Vino

Foto: Tanjug/AP

Jesen je doba vina. U 13 tradicionalnih vinorodnih područja Nemačke već se uveliko priprema ovogodišnja kapljica koju će rado popiti svaki ljubitelj vina u svetu.

To je područje između Vormsa, Majnca i Bingena koje obuhvata 26.000 hektara vinograda. Vino su tu doneli još Rimljani, a postoje dokumenti da je u 9. veku tu u 88 opština uzgajana vinova loza. Zato ne čudi da je tu i najstariji vinograd Nemačke: na imanju Nirštajner Glek dobra kapljica neguje se još od godine 742.  Da, bez jedinice na početku: to je osmi vek.

Mnoga čuvena vinorodna područja su uz reku Rajn, čak šest. Rajngau smešten je između gradića Hohajm i Lorh, a tu je i izmišljena i kasna berba. Manastir Eberbah jedan je od stubova kulture vina u Nemačkoj jer crkveni red Cisterciti iz Burgundije nisu mogli da zamisle život bez dobre kapljice. Manastir je postao poznat, a i njihovo vino takođe.

Kada na flaši piše "Mittelrhein", to znači "središnja Rajna", područje nakon Bingena. Tu se nalaze može se reći spektakularni vinogradi na obroncima iznad reke, tu je i mitski Lorelaj, a vino se na terasama uzgaja sve do Bona. U vinu tog područja uživali su i mnoge krunisane glave sveta, a područje je proglašeno Svetskom baštinom.

Mozel najstrmiji u Evropi

 

To je strmo, najstrmije područje. Kalmont kod mesta Brem na reci Mozel je s visinom od 380 metara i nagibom od 68 stepni najstrmije vinogradarsko područje u Evropi. Jedina pomoć u berbi je žičara. Sve ostalo se još uvek radi ručno. Vinogradarsko područje uz reke Mozel, Sar i Ruver smatra se najstarijim u Nemačkoj. Stari Rimljani su tu počeli da uzgajaju grožđe i prave vino još pre 2.000 godina

Pogledajte u našoj galeriji kako danas izgleda.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>