• 1

Ogroman novac u igri: Da li je promocija veganskog mesa odraz uverenja ili želje za profitom?

Britansko tržište mesnih alternativa moglo bi vredeti više od 1,1 milijardu funti do 2024. godine

  • 1
veganski hamburger

Foto: Pixabay

"Tesco" je zacrtao cilj da do 2025. proda četiri puta veću količinu alternativnih proteina, koji imitiraju meso, od kada je porasla potražnja za veganskim proizvodima.

Poznati lanac supermarketa želi da poveća prodaju za 300%, u poređenju sa 2018. godinom, kao deo napora održive politike. Cilj je prodaja više biljnih kobasica i pljeskavica, kao i proizvoda kreiranih za "oponašanje mesa". Britansko tržište mesnih alternativa moglo bi vredeti više od 1,1 milijardu funti do 2024. godine.

"Tesco" je rekao da je proizvodnja mesa i mleka imala "značajan uticaj" u sredinama kao što su Amazonija i regioni Serado u Brazilu, odnosno da njihova proizvodnja negativno utiče na klimatske promene. Najveći prodavac u Velikoj Britaniji ima za cilj da uvede više linija biljnih proizvoda, kao i da proda više linija koje već ima na zalihama. Dakle, kreće promocija veganskog mesa.

Tu spadaju gotova jela, kobasice na biljnoj bazi, pljeskavice, pite, ketering hrana. "Tesco" navodi da je fokus na tome da proizvodi budu pristupačni i inovativni. Takođe će početi da objavljuje prodaju biljnih proteina svake godine, kao što objavljuje procenat ukupne prodaje proteina.

"Tesco" je postavio ovaj cilj kako bi se uskladio sa merama koje je razvio u partnerstvu sa dobrotvornom organizacijom za zaštitu životne sredine "WWF". Izvršna direktorka te organizacije, Tanja Stile, kaže da "intervencija ove vrste nikada nije bila hitna kao sada".

Izveštaj "WWF"-a pokazuje da se broj divljih životinja smanjio za više od dve trećine u poslednjih 50 godina. - Prehrambeni sistem je identifikovan kao najveći krivac, ali takođe predstavlja jednu od najvećih prilika da se ovaj trend preokrene - kaže ona.

Između 2014. i 2019. prodaja biljne hrane u Velikoj Britaniji porasla je za 40%, sa 582 miliona na oko 816 miliona funti, rekla je analitička kompanija "Mintel" u januaru. Očekuje se da će prodaja biti veća od 1,1 milijarde funti do 2024. godine. Svi supermarketi u Velikoj Britaniji povlače poteze kako bi svoje poslovanje učinili ekološki prihvatljivijim. Tu su još i kompanije "Asda", "Sainsbury", "Morrisons".

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>