• 6
 ≫ 

Dide, povratnik iz Austrije, oživeo napuštena imanja: "Sve ovo radim zbog potomaka, ne žalim novca"

 ≫ 

Dok su drugi skeptični prema onome što radi, vredni penzioner ne odustaje. Kaže da sve što radi, ne radi zbog sebe, već unuka i njihovog boljeg sutra

  • 6
Dide Sekulić

Dide Sekulić / Foto: Printskrin/RTS

Dide Sekulić (70) iz Rogačice kod Bajine Bašte, po sticanju penzije u Austriji, vratio se u rodni kraj u kome je kupio gotovo 60 hektara zemlje. Tu je zasadio smrče, jele, kestenje, orahe, divlje trešnje i bundeve.

Iako na imanju uzgaja i svinje, koje hrani organskom hranom, kaže da od svega toga nema posebnu korist, jer će istinske "plodove" njegovog truda ubirati potomstvo, zbog kojeg je sve to i uradio, prenosi RTS.

Nekada napuštena i zarasla imanja na više lokacija u bajnobaštanskoj Rogačici i Svojdrugu, danas su zasadi koje je kupio, očistio i pošumio Dide Sekulić, sa hiljadama stabala različitih vrsta drveća i voća.

- Velika je to cifra novca, ali nikad ništa nisam računao. Nikome ne polažem račune, malo žena i deca kukaju na mene što to radim, ali mislim da će doći vreme kada će videti kako je to unosno - priča Dide.

I drugi, kaže, sumnjičavo gledaju na to što radi, ali on ne odustaje. Iz godine u godinu proširuje zasade i šume, mahom sadnicama iz svog rasadnika.

- Sve što imam popunjeno na imanju, sve je ovde proizvedeno, osim smrče i jele koje sam morao da kupim. Najviše imam rodnog oraha od 18 do 20 hiljada, zatim divlje trešnje, crni orah, a o bagremu da i ne pričam - navodi ovaj vredni penzioner, i dodaje da ima dvoje stalnih radnika i one koje povremeno angažuje.

- Ja sam tu već desetak godina, radim. Sadili smo smrču jelu, orah, crni orah, mečju lesku, divlju trešnju, kesten. Kad dođe jesen, krenemo da ubiramo orah i kesten - navodi Slavojka Stanić, iz Bajine Bašte.

Sekulić kaže da "uživa u onome što voli, u tome da ostane nešto iza njega". I mada su rezultati njegovog rada već vidljivi svuda po selu, tu nije kraj. Na proleće sledi novo čišćenje, prored i ko zna, možda još neka parcela i novi zasad, u ovom kraju nesvakidašnjeg voća i drveća.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Foto: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    2. oktobar 2020 | 12:03

    Bravo Srbine sto zemlju svoju postujes jer jedna je zemlja tvoja i moja samo ograniceni ljudi to ne shvataju. 👏

  • Gaga RS

    2. oktobar 2020 | 13:43

    Svaka cast vrijedni domaćine, da je samo vise vama sličnih, oživjela bih pusta sela, zarasli putevi. Tako se čuva I gradi otađžbina.

  • Крца

    2. oktobar 2020 | 12:58

    Браво брате србине !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>