≫ 

Prozivali ženu koja svoj ajvar prodaje za 700 dinara: Koliko biste vi platili teglu domaćeg?

 ≫ 

Glavno pitanje je da li je ova cena previsoka za domaći ajvar? Kupci kažu da se u marketima nalazi dobar ajvar po mnogo nižoj ceni, ali domaćice navode da se kvalitet ne može porediti. Ko je u pravu?

Ajvar, tegla, cena, Tviter rasprava

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ajvar, specijalitet od paprika koji maltene cela Srbije konzumira tokom jeseni i zime, već neko vreme je glavna kulinarska tema u javnosti.

Doduše, prvo je doticao "političke okvire", kada je britanska pevačica albanskog porekla, Dua Lipa, rekla da je ajvar - albanski specijalitet, a sada se u sve pomalo umešala i "ekonomija". Tačnije, pitanje cene domaćeg ajvara.

Jedna korisnica Tvitera je pre nekoliko dana postavila tvit u kojem stoji da prodaje teglu domaćeg ajvara po ceni od 700 dinara, na šta su ostali tviteraši burno reagovali, aludirajući na to da je cena previsoka.

Iako se u marketima može naći tegla ajvara po nižoj ceni (industrijska proizvodnja), činjenica je da njihov kvalitet teško može da parira onom kojim se ponose domaćice iz Srbije, a posebno sa juga zemlje. Takođe, bilo je i onih koji kažu da "ajvar nije osnovna namirnica", te da njegova cena ne treba toliko da potresa građane.

Treba reći i da je pomenuta korisnica ove, ali i ostalih društvenih mreža, odlučila da ajvar prodaje kako bi poboljšala svoje finansijsko stanje, ali i kako bi određeni deo novca otišao u dobrotvorne svrhe.

 

"Vidim da me mnogi osuđuju i ismevaju i nema veze, neka ih. Ja se ne ljutim, ali i ne stidim ničega jer svojim trudom i radom dolazim do svakog dinara. I moram da pomognem svom suprugu i svojoj porodici da stanemo finansijski na noge", napisala je ona nakon lavine komentara, a onda je ubrzo obrisala i ovu objavu.

Kako bismo malo više ušli u "matematiku", iznosimo jasnije cifre: za jedan kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika, koje, kako kažu domaćice, moraju biti kvalitetnije, a samim tim i skuplje. Ove godine, najviše su se kupovale paprike po srednjoj ceni od 70 dinara, ali i one za 100.

 

Domaćice kažu da ajvar iz "kućne režije" ne može da košta manje od 600-700 dinara, jer se drugačije ne isplati, kao i da je onaj iz marketa koji košta do 350 ili 400 dinara, uglavnom pravljen od kuvanih, a ne pečenih paprika.

 

Dakle, to je u startu 300 dinara, samo za kilo paprika. Kada tome pridodamo ostale sastojke i, što je najvažnije, uloženo vreme i trud, možda dobijamo realnu cifru.

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima kakav je vaš stav o cenama ajvara u zemlji i da li je on, ipak, preskup za domaće stanovništvo? Možete popuniti i anketu.

Video: Većnici i pomoćnici gradonačelnika Zaječara skuvali najbolji ajvar u gradu!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    2. oktobar 2020 | 22:58

    A da to rešite na jedan vrlo jednostavan način... Uzmete jednu teglu iz prodavnice, kako kažete, po povoljnoj ceni, i jednu ovog domaćeg... Lepo sednite i probajte, pa koji vam se dopadne... Pazite i jedan i drugi su za jelo, ali ukus sigurno nije isti... I Puntom i Audijem možete da se vozite, Ali... Svako uzima ono što mu odgovara, a cenu određuje onaj ko proizvodi...

  • Dana

    2. oktobar 2020 | 22:48

    15 kg paprika su 1500din,od ove koliicine ispadne 8tegle A treba 2 dana ,1 dan peces ,ljustis cedis Sutradan meljes ,pa przis sve uz vatru i vama je skupo 700din tegla ,a sednes u kafic odu 700dinara ko pod led

  • Leskovčanin

    2. oktobar 2020 | 22:38

    Za ovu godinu je već kasno ali za sledeću nudim gostoprimstvo onima koji neveruju da tegla vredi 700 dinara. Ja ću im obezbediti dobru i kvalitetnu papriku koju će platiti po povoljnoj ceni. Onda će tu istu papriku peći (drva za loženje im neću naplatiti, kakav bi onda bio domaćin), ljuštiti, samleti na mašini za mlevenje mesa i kuvati ajvar. Pa kada vide da na nogama treba provesti dva dana goreći pored furune ne da bi teglu plaćali 700 već i 1000 dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>