• 4

Topola nastavlja da daje neobične plodove: Novo "čudo" je crveni orah, koji je rodio rekordno

Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah

  • 4
Crveni orah

Od klasičnog oraha se razlikuje samo po boji / Foto: Rina.rs

Sa prvim jesenjim danima počela je i berba oraha, a porodica Andrović se u svom voćnjaku susrela sa izuzetno neobičnom plodovima. Spolja su izgledali poput onih običnih, međutim...

Kad su ih otvorili, imali su šta i da vide - plodovi su bili crveni. Mislili su da se to desilo sasvim slučajno, ali su crveni orasi nastavili da rađaju u srpskoj Toskani (Topola).

- Kad smo krenuli da ih krcamo, videli smo da su unutra potpuno crveni. Središnji deo je čisto bele boje, ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje. Sada u ovoj fazi, kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje - priča Andrija Andrović i dodaje:

"Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama, pa onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više".

Ovaj neobičan orah porodica Andrović dobila je na poklon od prijatelja pre desetak godina, a ove godine je, kako kažu, rekordno rodio. Na prvi pogled ne razlikuje se od klasičnog koji uspeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi - sve je isto, osim boje. Crveni orah, inače, vodi poreklo iz Nemačke.

Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, a jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija. Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti.

Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vredno, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baš

    2. oktobar 2020 | 13:49

    U mojoj tazbini, orah crvenog jezgra ima 40 godina. Plod je malo izdužen, mekane ljuske i za razliku od običnog , otporan je na crvljivost i svake godine je dobar rod.

  • Milan

    25. januar 2021 | 14:54

    Imam i ja ovaj orah ispred kuce vec dugo bas i jako je ukusan....

  • Milan

    25. januar 2021 | 14:53

    Imam i ja ovaj orah ispred kuce vec dugo bas i jako je ukusan....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>