• 3
 ≫ 

Ovakav sendvič još niste probali: Najskuplji je na svetu i pravi se samo u ovoj zemlji

 ≫ 

Ideja dolazi od Muneharua Ozakija, koji je sredinom 1980-ih, sa svega 24 godine, preuzeo ranč svog oca sa 100 grla

  • 3
japanska govedina Foto: Shutterstock

Čak i u Njujorku, gradu poznatom po vrhunskoj govedini, ne može se naći ovako slastan specijalitet. On dolazi iz Japana, a reč je o sendviču sa biftekom, koji košta između 185 i 229 dolara.

To, međutim, nije obična govedina, a njena prodaja u formi sendviča je počela 2018. godine. Nazvana je Ozaki, po tvorcu, i dolazi s jedne male japanske farme. Prema rečima onih koji su je probali - "topi se u ustima, i aromatično je masna". Uopšteno govoreći, japanska govedina je bogatija i ukusnija od "ostalih govedina" širom sveta.

Reč je o "japanskoj kravi" wagyu, koja ima četiri rase u Japanu, a postala je sinonim za kvalitet. Ukratko, sendvič košta toliko zato što se radi o premijum mesu, a evo kako je sve počelo.

Ideja dolazi od Muneharua Ozakija, koji je sredinom 1980-ih, sa svega 24 godine, preuzeo ranč svog oca sa 100 grla. Govedina potiče iz stada koje čini 1.600 japanskih crnih goveda, uzgajanih u regionu koji je najpoznatiji po kvalitetu mesa.

Ozaki je dve godine proveo u Vašingtonu, proučavajući stoku na Univerzitetu Nebraska, pre nego što je shvatio da američki način masovne proizvodnje govedine nije za njega.

Umesto toga, počeo je da uzgaja stoku na jedinstven način, počevši od potpuno prirodne ishrane. "To je posebna hrana koja je mešavina 13 vrsta žitarica koje sam razvio tokom 20 godina", kaže Ozaki. Mešavina uključuje ječam, soju i pšenicu i potrebno je oko dva sata da se pripremi svakog dana.

Većina vrhunskih krava uzgaja se 28 meseci pre nego što se zakolju. Kako životinje stare, veće su šanse da se zaraze bolestima. Ozaki, koji izbegava antibiotike i steroide, uzgaja stoku čak 36 meseci, omogućavajući mesu da razvije dublji ukus i da mast bude bolje "učaurena" u mišićima.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Cvorovic

    5. oktobar 2020 | 09:33

    Dajte recepte leskovackog rostilja, kupusa iz Mrcajevaca, komplet lepine sa Zlatibora, kulena iz Vojvodine, mantija iz Pazara.... manite se sendvica iz Japana jos najskuplji... imamo mi svoje

  • Bojan

    5. oktobar 2020 | 10:13

    Mislim da bi ukus bio bolji sa 230$ vise u dzepu i pljekom od 250RSD...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>