• 0
 ≫ 

Otvaraju nam se nova tržišta: Za dva dana kreće izvoz srpske jabuke u Indiju

 ≫ 

Ove godine je vladala i velika potražnja za šljivom i malinom

  • 0

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, najavio je da će u četvrtak početi izvoz jabuka iz Srbije u Indiju.

On je, gostujući na TV Prva, rekao da će u četvrtak biti poslato osam kontejnera jabuke brodom ka lukama u Indiji i da će to biti prvi kontigent i neka vrsta probe, kako bi u Indiji videli kakav je kvalitet srpske jabuke.

Nedimović je kazao da je važno da se otvaraju nova tržišta.

Takođe je rekao da u poslednje dve godine, zahvaljujući saradnji sa Upravom carina i Poreskom upravom, nije bilo problema sa vraćanjem pošiljki zbog neodgovarajuće robe, odnosno kvaliteta.

Rekao je da je zbog toga ranije mogao da bude ugrožen izvor u Rusiju, ali da se, ipak, to nije desilo i da danas sa kolegama iz Rusije postoji odlična saradnja, te da se pošiljke dobro prate zahvaljujući elektronskim sistemima. Naveo je i da je ove godine vladala velika potražnja za šljivom i malinom.

Takođe, podvukao je da je ova godina rekordna i što se tiče ostvarenih rezultata u ratarstvu i da je prinos kukuruza 30 odsto veći u odnosu na desetogodišnji prosek.

Ministar je rekao da su prinosi rekordni već tri godine zaredom i da je na nekim površinama iznosio i 10 tona po hektaru, a da je takođe cena - nikad bolja. Naglasio je da svega ima dovoljno, kao i skladišnih kapaciteta bez obzira što niko nije mogao da predvidi toliki prinos.

- Prodajemo kao nikad. Niko nije projektovao ovolike prinose. Što se nas tiče, iskoristili smo koronu - rekao je Nedimović. Govoreći o DFC, naveo je da očekuje da će oni imati sluha za projekte iz ove oblasti.

- Što se tice startapova u poljoprivredi, mi smo to pokrenuli još pre nekog vremena. Mislimo da su grantovi od 15.000 evra dobri. Tema sa DFC nam je i razvoj ženskog preduzetništva u poljoprivredi - rekao je Nedimović.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari