• 0

Danas je Međunarodni dan seoskih žena: Sledi potencijalna izmena dva zakona za bolje uslove

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, podsetio je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo 2% poseda se vodi na njih

  • 0
Jezevica, zene na selu

Foto: Kabinet podpredsednice Vlade Srbije

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, danas je sa gradonačelnikom Čačka, povodom Međunarodnog dana seoskih žena, posetila selo Ježevica kod ovog grada, i poručila da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene.

Kazala je i da su Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena tu da stvaraju bolje uslove za život žena, kao i muškaraca.

- Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela. S druge strane, samo 12% žena su vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60% njih nema pravo na penziju - rekla je ona, ističući da je cilj - jednaki uslovi za sve.

Mihajlovićeva je dodala i da će zajedno sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona, koja će omogućiti ženama penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, a to jesu žene sa sela.

- Takođe, radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene - navodi Mihajlovićeva.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, podsetio je da četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo 2% poseda se vodi na njih, što govori o tome koliko su ugrožene.

- Ove žene čuvaju tradiciju, ali se bore za svoj i opstanak svoje dece i porodica. Naš zadatak je da im pomognemo i da ulažemo u infrastrukturu, ali i da pomognemo udruženjima kao bitnim organizatorima plasmana njihovih proizvoda. Važno je i da osnažimo mlade majke, da izgradimo vrtić u Zablaću i da majke sa sela mogu da ostave decu u predškolskim ustanovama, te da imaju vremena za posao u udruženjima i gazdinstvima. Cilj je da žene na selu imaju isti status kao žene u gradu, da budu jednako poštovane - rekao je Todorović.

Nadežda Satarić, predsednica udruženja "Amity", rekla je da su seoske žene dobre majke, domaćice i supruge, ali i vredne radnice na njivi i u toru.

Jezevica, zene na selu

Zorana Mihajlović i Milun Todorović / Foto: Kabinet podpredsednice Vlade Srbije

- Hvala gradonačelniku i potpredsednici Vlade što su sa nama, ovaj događaj je važan za sve žene u Srbiji, da pošaljemo poruku da je udruživanje put da lakše nađu prolaz do tržišta i lanca dobavljača, radeći na razvoju sela. Žene iz seoskih sredina su među najpogođenijim pandemijom, opterećene su još više kućnim poslovima, brigom o deci koja su kod kuće, ali i o starijim članovima domaćinstva, uz sve druge poslove koje rade u poljoprivredi. Apelujemo na muškarce da u većoj meri pomažu ženama u obavljanju kućnih poslova, jer i one ravnopravno rade u polju i na njivi - rekla je Satarićeva.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>