• 0

Sastanak decenije: EU postigla dogovor o zelenijoj poljoprivrednoj proizvodnji

Nova ekološka rešenja se uvode kako bi se smanjila emisija CO2 i sačuvala planeta, što je više moguće

  • 0
globus, trava Foto: Unsplash

Ministri poljoprivrede zemalja Evropske unije uspeli su jutros da dogovore zajedničku poziciju o novim pravilima za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), koja će poljoprivrednike podsticati da se "prebace" na ekološki prihvatljiviju proizvodnju.

Ministri su usaglasili zajedničku poziciju o tri uredbe o ZPP, na osnovu koje će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona.

- Današnji sporazum prekretnica je za evropsku poljoprivrednu politiku. Države-članice pokazale su ambiciju za višim ekološkim standardima u poljoprivredi i istovremeno podržale potrebnu fleksibilnost u obezbeđivanju konkurentnosti poljoprivrednika -  izjavila je nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner, koja je predsedavala sastankom.

Istakla je da sporazum ispunjava težnju ka zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Konferencija za novinare održana je u 5 sati ujutru, nakon što su pregovori trajali celu noć i ceo dan u utorak. Klekner je ocenila da je to bio najvažniji sastanak decenije Saveta za poljoprivredu i ribarstvo.

ZPP ima najveći pojedinačni iznos u budžetu EU za sledećih sedam godina, a za tu politiku izdvojeno je 387 milijardi evra. Dogovor predviđa da poljoprivrednici dobijaju finansijsku podršku pod uslovom da proizvode na način koji je povoljan za životnu sredinu i klimu.

Oni poljoprivrednici koji u proizvodnji budu išli i preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahteva dobiće dodatnu finansijsku potporu. U tu svrhu se uvode novi instrumenti "eko-šeme", kojima će biti namenjeno 20 odsto iz budžeta, za direktna plaćanja poljoprivrednicima.

Nakon što Savet i Evropski parlament dogovore nova pravila, ona bi počela da se primenjuju od 1. januara 2023. godine, a do tada će na snazi biti prelazno razdoblje, tokom kojeg će se primenjivati postojeća pravila. Evropski parlament bi ove nedelje trebalo da definiše svoj stav, što bi omogućilo početak pregovora sa Savetom.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>