• 1

Nekad predsednik opštine, a sada inovator: Emir je konstruisao revolucionarno rešenje za sve pčelare

Reč je o vagi koja meri koliko meda unose pčele u košnicu

  • 1
Emir Hašimbegović Foto: Rina.rs

Emir Hašimbegović iz Prijepolja, inače elektroinženjer po struci, na jedinstven način spojio je svoje dve velike ljubavi: elektroniku i pčelarstvo.

Na prvi pogled zvuče potpuno nespojovo, ali ipak imaju svoju vezu. Prijepoljac je po uzoru na patente sa zapada konstruisao gsm-sms vagu koja meri prinos meda koji pčela unosi u košnicu.

- To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem sms poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim za vreme vanrednog stanja kada su mnogi pčelari bili onemogućeni da obilaze pčelinjake - kaže Emir.

Hašimbegović se tek od skoro bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takve vage, ali želeo je da konstruiše svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm-sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku - okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni donos meda.

- U njoj ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici, a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate sta se u njima dešava - navodi Emir Hašimebegović.

Emir Hašimbegović Emir Hašimbegović / Foto: Rina.rs

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je on takođe konstrisao gsm-sms vagu, a ovaj svoj patent namereva i da prodaje svima kojima je potreban.

- Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog "made in Prijepolje" prozivoda - zaključuje Emir kroz osmeh. Hašimbegović je, inače, bio na funkciji predsednika opštine Prijepolje četiri godine.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>