• 2
 ≫ 

Prvi pčelinjak sveta nalazi se u Priboju: Godišnje bude i preko tone meda, a jede ga i Novak

 ≫ 

Svetozar Koldžić proizvodi i 42 registrovana proizvoda na bazi meda koja su i ukusna hrana, ali i prirodan lek

  • 2
Svetozar Koldžić, Priboj, pčelarstvo, pčelar

Foto: RINA

Kada je Svetozar Koldžić iz Priboja pre trideset godina počinjao da se bavi pčelarstvom, nije očekivao da će nakon tri decenije imati jedan od deset najboljih pčelinjaka u svetu. Zajedno sa suprugom Kristinom vodi računa o najmarljivijim stvorenjima na svetu, a one im ne ostaju dužne.

- Imamo 90 društava i godišnje  proizvedemo preko 1.000 kilograma meda, rekordna je bila 2015. godina sa 2.700 kilograma meda, dok je godina na izmaku bila jedna od najlošijih. Takođe, proizvede se i 50 - 60 kilograma polena, 7 - 8 kilograma propolisa, oko 10 kilograma perge. Naše imanje bio je i Ogledni pčelinjak za nedavna svetska istraživanja, a u poseti domaćinstvu bili su i svetski priznati stručnjaci: Nanati iz Italije, Santrač iz Banja Luke, profesor Kulinčević iz Srbije - rekao je Svetozar, prenosi RINA.

Pčelari Koldžići imaju zdrave pčele i pune vitrine priznanja, kao i ono najdragocenije, a to je zadovoljstvo u duši. Na svetskoj smotri kvaliteta u Madridu dobitnici su Zlatne statue i medalje za ukupan kvalitet pčelinjih proizvoda, i to kao prvi pčelinjak u svetu, a nisu izostale nagrade i iz drugih zemalja. A nezvanično laskavo priznanje stiglo je kad je njihov proizvod koristio i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

- Uvek se trudimo da u naš rad unesemo inovacije i to se prepoznaje.  Uz korišćenje raznih biljaka, od kojih najveći broj gajimo na svom imanju, mešamo ih sa medom i tako stižemo do cifre od 42 registrovana prirodna proizvoda koja su i ukusna hrana, ali i prirodan lek. Primera radi, tu su vodeni rastvor za oči i bebe, bronhi med, ili već pomenuta perga, čija su samo dnevno tri grama pod jezik, dovoljna za sigurno jačanje vašeg imuniteta - kaže ovaj pčelar iz Priboja.

Svetozar Koldžić autor je teksta u „Srpskom pčelaru", često citiranog u ovoj oblasti na temu Gajenje pčela bez hemije.

Iako su u osmoj deceniji života, Kristina i Svetozar ne posustaju. Radiće, vele, dok im to zdravlje i um dozvole, a želja je da njihov uspešan posao, i svakako nemerljivo bogastvo, nastave mlađi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>