• 0

Nojevo jaje menja 25 kokošjih: Lozničani napravili prvi inkubator za jaja, na pomolu velika farma

Postojeća farma u Velikom Selu je za sada samo atrakcija, jer još ne donosi prihod. Ipak, dva prijatelja iz mesta nadomak Loznice su u ovaj posao i ušla iz ljubavi i radoznalnosti, a ne zbog novca

  • 0
noj, nojeva jaja

Nojeva jaja / Foto: Pixabay

Milorad Rašević iz Velikog Sela nadomak Loznice u 65. godini pretvorio je svoje domaćinstvo u egzotičnu oazu. Od pre četiri godine njegovo gazdinstvo krase nojevi, a prvih pet primeraka je kupio u Zrenjaninu i tako prvi u lozničkom kraju počeo da uzgaja ove ptice, poreklom iz Afrike.

Odlučivši se da uzgaja nojeve, Rašević je najpre imao nameru da stvori prvu farmu nojeva u Loznici i da se, pored uzgoja, bavi i reprodukcijom tih egzotičnih ptica, ali priča je postala složenija nego što je izgledalo da će biti, piše Lotel.rs. U martu ove godine ta želja je prerasla u jedan ozbiljan zadatak.

Raševićev prijatelj, Dragan Janković, poznat u ovom kraju po popravkama automobila, došao je na ideju da napravi inkubator za nojeva jaja. Prikupljali su sve neophodne materijale i elemente za tu ideju i već nakon tri meseca, bio je završen prvi automatski inkubator za jaja, ručne izrade.

Započela su i prva testiranja, doduše sa kokošjim jajima. Piliće, kojih je bilo više od 200 komada, podelili su po selu i svojim prijateljima, a nakon toga procenili su da je vreme da se isprobaju i nojeva jaja.

- Da nije bilo Dragana, prestao bih da se bavim gajenjem nojeva. Inkubator je valjalo kupiti, međutim, pošto je veoma skup, rešili smo da ga napravimo. Onda su bila neophodna i nojeva jaja, a dobili smo osam komada od prijatelja u Zrenjaninu, koji takođe ima farmu nojeva. Izlegla su se dva noja koja su imala po jedan kilogram, a sada smo dobili još tri jajeta, tako da ćemo imati pet mladih nojeva u našoj odgajivačnici - kaže Milorad.

Da bi se saznao pol noja, Rašević kaže da jedinka mora da bude stara minimum godinu dana i dodaje da će u aprilu sledeće godine stići još jedna tura jaja za reprodukciju, ovoga puta bar 30, jer u periodu proleća nojevi nose jaja i pre toga se ne mogu nabaviti.

 
 
 
View this post on Instagram

Fancy the largest fried egg? Try with an Ostrich Egg 🍳 Known for their health benefits and healthy nutritional facts, Ostrich eggs can be boiled, scrambled or fried! We deliver fine foods you will not find anywhere else! Tap the link in bio to start shopping ☝️ Have a question? Send us a DM ✍️ #ostrichegg #london #getinmybelly #brunchgoals #londongrocery #ostrichbreakfast #londonstyle #onlinegrocery #ilovelondon #gourmetfood #gourmet #bestoftheday #londonbrunch #finefoods #brunch #photooftheday #niceday #londonlover #freshproduce #grocerydelivery #fooddelivery #fresh #bestofthebest #englishbreakfast #breakfast #ostricheggfullbreakfast #londonfoodie #londonfoodblogger #eggsA post shared by London Grocery Delivery (@londongrocery) on

 

Da bi se napravio inkubator, prvi takav u lozničkom kraju, bilo je potrebno nabaviti sve neophodne elemente i materijal, veliki deo vremena odvojen je za proučavanje kako funkcioniše jedan takav uređaj, a sve do detalja proučio je majstor Janković.

- Nije bilo teško napraviti sam inkubator, jedini problem je bio što se u periodu vanrednog stanja zbog korone teško dolazilo do elemenata koji su mi bili potrebni. Prvo sam našao rashladnu vitrinu koja je prerađena, pa sam napravio gajbice za jaja, mehanizam za njihovo okretanje, a sva prateća elektronika bila mi je lak posao, jedino je bilo poteškoća pri nabavci tajmera za temperaturu i vlažnost - objasnio je on.

Kako dalje navodi, "sve je automatizovano, ventilatori izvlače ugljen-monoksid, a potom uvlače kiseonik. Okretanje jaja se vrši na svakih sat vremena pod uglom od 45 stepeni. Temperatura u inkubatoru za nojeva jaja je 36 stepeni".

Da bi se izleglo jedno pile noja, potrebno je da nojeva jaja u inkubatoru u kome je sve automatizovano provedu 42 dana na temperaturi od 36 stepeni. Inkubator je nastao iz hobija, a već postoji interesovanje za još jednu izradu. Naručio ga je vlasnik farme nojeva iz Zrenjanina, koji im je poklonio jaja za prvu reprodukciju.

noj

Noj, ptica koja potiče iz Afrike / Foto: Unsplash

Do podataka potrebnih za izradu inkubatora koji, kako se pokazalo, funkcioniše odlično, Janković je došao iz knjiga jer o tome nije mogao ništa da sazna na internetu. Kako kažu, Dragan i Milorad žele da što pre naprave prvu veliku farmu nojeva u Loznici. Mladi pilići su malo zahtevniji, jer njima u početku treba posebna nega.

Ipak, to traje samo tri do pet dana i onda počinju sami o sebi da se staraju. Trava, seno i žitarice su im osnovna hrana, a za godinu dana prirast iznosi više od stotinu kilograma. Noj odlično podnosi sve vremenske uslove od minus 30 do plus 60 stepeni. Jedno nojevo jaje dostiže težinu do 1,8 kilograma i zamenjuje od 22 do 25 kokošjih jaja, a posebna vrednost mu je što ne sadrži holesterol. Odlično je, smatra se i afrodizijakom.

Rašević i Janković, kako su naglasili, vole životinje i hoće da rade ono što ovde niko ne radi. Sve je, kažu, nastalo iz ljubavi i radoznalosti, a postojeća farma u Velikom Selu je za sada samo atrakcija, jer još ne donosi prihod.

Video: Posetili smo čuvenog noja Mikija iz Umčara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>