• 3

Gorka istina o omiljenoj poslastici: 1,5 miliona dece bere kakao svaki dan, i to već sa pet godina

Kako se ukupna proizvodnja kakaoa dramatično povećala, njegov uzgoj se proširio na područja Obale Slonovače i Gane, pa sada ukupan udeo dece koja se bave ovim iznosi 14 odsto

  • 3
kakao

Foto: Unsplash

Nova studija Univerziteta u Čikagu otkrila je porast rada dece u globalnoj proizvodnji kakaoa, uprkos obećanjima međunarodnih kompanija da će prestati da koriste plodove koje beru deca.

Prema studiji, koju je naručilo Ministarstvo za rad SAD, više od dve petine (43 procenta) sve dece uzrasta između pet i 17 godina, u regionima Gane i Obale Slonovače, u kojima se proizvodi kakao (najveći svetski proizvođači kakaa), izloženi su ovom teškom i zahtvenom poslu.

Oko 1,5 miliona dece širom sveta radi u proizvodnji kakaoa, a polovina od tog broja živi u ove dve zapadnoafričke države. U izveštaju se navodi da "opasan posao uključuje upotrebu oštrih alata, rad noću i izlaganje agrohemijskim proizvodima".

Ukupan udeo dece koja se time bave porastao je za 14% u protekloj deceniji, piše u izveštaju iz Amerike, i napominje se da je to povećanje praćeno 62-postotnim rastom proizvodnje kakaoa u istom periodu.

Kako se ukupna proizvodnja kakaoa dramatično povećala, njegov uzgoj se proširio na područja Obale Slonovače i Gane, gde je infrastruktura za praćenje dečjeg rada bila slaba, a svest o zakonima koji ga regulišu - na veoma niskom nivou.

Prema rečima Ričarda Skobeja, predsednika Svetske fondacije za kakao, izveštaj pokazuje da "danas još uvek ima previše dece koja se bave uzgojem kakaoa, koja rade posao za koji su premlada ili posao koji ih ugrožava". Fondacija predstavlja kompanije koje upravljaju sa oko 80 procenata svetskog lanca snabdevanja kakaom.

Ipak, on smatra da kompanije ne mogu same da reše ovaj problem.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    24. oktobar 2020 | 17:36

    Je li bolje da umiru od gladi,opljačkali i iskoristili dok su vam bili kolinije i sad ih iskorištavate i pljačkate ...koliko ih plaćate za berbu, a koliko zaradite na kakau...i tako na svemu izrabljujete ...deca umiru u gladi, a vaši skupljaju po stotinu milijardi dolara...razvojem industrije uništili ste klimu...u Africi zbog toga sada ispaštaju,gladuju,umiru od gladi zbog suše... Najrazvijenije zemlje su najviše uništile klimu i trebalo bi napraviti da oni i najviše izdvajaju za siromašne da ne umiru od gladi...

  • Dachoni

    24. oktobar 2020 | 16:48

    Wow, jel to znači da smo svi mi koji jedemo čokoladu zapravo robovlasnici, za koje rade ti robovi tamo? 🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>