• 1
 ≫ 

Na ovom mestu rastu pečurke koje mogu da hrane jednu porodicu čak sedam dana

 ≫ 

Ukrajinske karpatske šume bogate su ekološki čistim pečurkama i bobicama, a sezona branja kreće od jula i traje do prvog mraza

  • 1
Pečurke Karpati Foto: Shutterstock

Karpati se prostiru na 1.500 kilometara, duž nekoliko zemalja Evrope, uključujući Ukrajinu gde rastu izvanredne, gigantske pečurke.

Tura po ovoj planini je deo turističke ponude, pri čemu vas vodič vodi da upoznate carstvo gljiva, a neke su toliko velike da mogu da hrane jednu čitavu porodicu, i to sedam dana.

Inače, šumske pečurke su Ukrajincima poslužile kao dobar vid zarade, jer su atrakcija. Možete da uplatite turu preko interneta, da izaberete vodiča koji govori engleski jezik, a na vama je dalje da nađete smeštaj i obezbedite obroke.

Ukrajinske karpatske šume bogate su ekološki čistim pečurkama i bobicama. U jesen, u planinama ima mnogo gljiva, posebno nakon toplih kiša. Posebno ima vrganja i lisičarki. Ono što je nesvakidašnje nisu samo razne vrste, već i veličina, odnosno kilaža pečuraka koje su nekad toliko velike da ih možete jesti danima.

Na Karpatima generalno raste više od 200 vrsta gljiva. U karpatskoj šumi, u Ukrajini, oko grada Lviv, možete naći više od 300 pečuraka dnevno. Ljudi uživaju u branju, ali i u prelepim pejzažima ove evropske planine.

Poželjno je da ove šumske predele, u potrazi za pečurkama, svako obilazi sa vodičem, jer će vas on uputiti u to koje su otrovne, a koje jestive. Takođe ćete naučiti kako možete osušiti ubrane pečurke.

Sezona gljiva u Karpatskom regionu počinje krajem jula. U to vreme, u zavisnosti od padavina, rastu razne pečurke u periodu od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Prestaju da rastu s početkom prvog mraza, koji nažalost dolazi na Karpate pre nego na ravnice.

Video: Pečurke u terijaki sosu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>