• 1
 ≫ 

Na pakovanjima smrznute hrane i dalje pronalaze korona virus. Ima li razloga za brigu?

 ≫ 

Kinezi su kovid-19 navodno detektovali na upakovanim ekvadorskim škampima, lignjama iz Rusije i morskim plodovima iz Norveške

  • 1
riba

Foto: Unsplash

Kineske zdravstvene organizacije od juna otkrivaju genetske tragove SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje kovid-19, na zamrznutim namirnicama iz celog sveta, kao i na ambalažama u koje se pakuju.

Kineski Centri za kontrolu bolesti (CDC) su 17. oktobra izolovali aktivni SARS-CoV-2 na pakovanjima uvozne ribe, i kažu da bi to bilo prvo svetsko otkriće da kontaminirana ambalaža može da izazove infekciju kod čoveka, budući da su obolela dva radnika na pristaništvu.

Ipak, treba napomenuti da ostaje nejasno da li su se radnici baš tu zarazili, ali su vlasti svakako preduzele mere predostrožnosti. Đingdao sada intenzivno proučava svu smrznutu hranu koja pristigne iz uvoza, mada je Peking sugerisao da se izbegava uvoz te vrste namirnica.

Podsećamo, pre nekoliko meseci haos je izazvao kontaminirani losos na pijacama. Sada se ispostavilo da su Kinezi pronašli koronu na pakovanjima škampa iz Ekvadora, ruskih lignji i morskih plodova iz Norveške.

Zabrinutost u Kini, zbog mogućeg prenosa virusa putem uvozne hrane - raste. Kina je jedna od zemalja koje su uvele opsežne inspekcije korona virusa nad dolaznim pošiljkama. Američki Centri za kontrolu bolesti, međutim, kažu da "nema dokaza" koji ukazuju na to da je hrana povezana sa širenjem virusa, te oni nisu zabrinuti.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da nije potrebno dezinfikovati ambalažu hrane. Novi Zeland je u međuvremenu odbacio teoriju da je naprasno širenje zaraze u avgustu povezano sa smrznutom hranom.

Kineski CDC kaže da je 670.000 uzoraka smrznute hrane i ambalaže testirano na kovid-19 od 15. septembra. Virus je navodno pronađen samo kod 22 proizvoda. Poslednjih meseci, druga najveća svetska ekonomija privremeno je obustavila masovni uvoz ribe i mesa, remeteći trgovinske procese sa nekoliko zemalja.

Nekoliko zdravstvenih stručnjaka osporilo je neophodnost takvih mera predostrožnosti.

Video: Kisić Tepavčević: U martu sam govorila da maske ne štite ali sada imamo nova saznanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>