• 2

Mladim poljoprivrednicima treba samo 10% za učešće, već se kupuju potrebne mašine

Fali nam radna snaga, ali nju mogu da zamene mašine, pomoću kojih bi mladi poljoprivrednici mogli biti konkurentniji na tržištu

  • 2
traktor

Foto: RINA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da očekuje da će sredstva državne podrške po konkursu ministarstva za 2.500 mladih poljoprivrednika biti podsticaj da budu još bolji proizvođači.

Prilikom obilaska gazdinstva Jovana Lazarevića u mestu Kujevica u opštini Vladimirci, naglasio je da je značajno što podrška od po 12,5 hiljada evra ide mladim poljoprivrednicima koji su najviše u voćarstvu, stočarstvu i povrtarstvu jer je za tu proizvodnju potrebna radna snaga.

- Konkurisali su mladi poljoprivrednici iz svih oblasti ali se po pravilniku najviše bodovalo voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, jer je naš cilj bio da u tim najtežim fizičkim poslovima ljudi dobiju novac. Da kupe mašine da bi olakšali sebi posao, kao što je Jovan uradio sa sadilicom - kaže ministar.

Dodaje da su neki bod više dobili mladi poljoprivrednici koji su završili poljoprivredne škole, jer je cilj da se struka uključi i da se, kako kaže, "ne svede sve na to koliko imaš godina, nego da se povežu znanje, mladost i potrebe Srbije".

Posle današnjeg objavljivanja rang liste, teče rok za žalbe, a zatim će uslediti isplata novca mladim poljoprivrednicima koji bi trebalo da dobiju do 19. decembra. Kako je Nedimović istakao, ove godine podrška mladim poljoprivrednicima ukupno je veća nego po konkursima u poslednje tri godine.

Nedimović je najavio i veliki projekat sa Svetskom bankom od marta, koji će biti usmeren na podršku stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

- Taj će projekat podrazumevati da je 50 posto grant, 40 posto kredit, a 10 posto učešće. Jako je važno da poljoprivrednici pola novca dobijaju unapred da bi se čitava priča zavrtela - rekao je on i dodao da je na raspolaganju za taj projekat 38 miliona dolara.

Berba kupina, voće, plantaža, otkup

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Domaćin inženjer zaštite bilja pred doktoratom, Jovan Lazarević, koji se u Kujavici bavi proizvodnjom lekovitog bilja, angelike i valerijane, zahvalio se na podršci ministarstva.

- Podsticaj će mi mnogo pomoći, i dati vetar u leđa, da proizvodnju proširim i dodatno unapredim. Trenutno angeliku proizvodim na jednom hektaru, a koliko sutra počinjem sadnju i u planu je proširenje na tri hektara. Plasiramo je firmi "Medikal" iz Mionice, na obostrano zadovoljstvo - rekao je on.

Predsednk Udruženja mladih poljoprivrednika, Mladen Minić, istakao je da je izuzetno važna ovakva podrška države mladim poljoprivrednicima.

- Značajna je podrška kroz voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, jer tu je potrebno dosta radne snage koju mašine mogu da zamene pa da postanemo konkurentniji na tržištu - naveo je. Dodao je da je veliki problem među mladim poljoprivrednicima neinformisanost i neznanje, pa je značajno što je konkursom prednost data školovanima.

Video: Prvi put smo izdvojili sredstva za mlade poljoprivrednike i nova gazdinstva

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    17. novembar 2020 | 13:26

    A ini sto su stariji neka crknu od rada posto njima masine ne trebaju.....

  • Ivana

    17. novembar 2020 | 14:17

    Neka hvala i sve masine da date dzaba na selo necu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>