• 88
 ≫ 

Poskupelo ulje u Srbiji: Otkrivamo šta to znači za cene brašna, šećera i mesa

 ≫ 

Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou se prelila i na srpsko tržište i dovela do rasta sirovine. Šta to znači za cene svih namirnica?

  • 88
Ulje kuvanje poskupljenje

Foto: Shutterstock

Sunocokretovo ulje u Srbiji značajno je poskupelo. Ovo je posebno primetno posle isteka zabrane posksupljenja za tridesetak osnovnih namirnica, te se sada litar zejtina kreće od 147 do 157 dinara.

Kako su nam rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

- Glavni razlog za poskupljenje suncokretovog ulja je rast cena inputa u proizvodnji ove namirnice, tačnije suncokreta koji je poskupeo na međunarodnom tržištu usled lošijeg ovogodišnjeg roda najvećih svetskih proizvođača. Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou je, usled velike potražnje koja se prelila i na srpsko tržište, očekivano dovela do rasta sirovine u odnosu na prošlogodišnju žetvu, a posledično je to imalo direktan uticaj na cenu finalnog proizvoda, što predstavlja uobičajeno ponašanje učesnika u tržišnoj ekonomiji - objasnili su za Telegraf Biznis iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Isto su nam rekli i pri Ministarstvu poljoprivrede. Ove godine, rod je očigledno lošiji a pogođeni su pre svega veliki proizvođači poput Bugarske i Rumunije.

Ističu da naša zemlja nije veliki proizvođač suncokreta i da se ta količina kreće oko 700.000 tona. Ali s druge strane, po potrošnji ulja, mi smo u samom vrhu Evrope. Domaći proizvođači stoga,  po pravilu, prate svetske.

Neće biti nestašice, ne stvarajte zalihe

 

Na pitanje da li će cena ulja nastaviti da raste i da li država može da kontroliše cene, iz Ministarstva trgovine ukazuju da redovno prate stanje.

- U ovom trenutku nema bojazni da bi moglo doći do poremećaja u snabdevenosti uljem na tržištu Srbije, jer su uprkos nešto lošijem ovogodišnjem rodu, obezbeđene dovoljne količine do sledeće žetve. Ipak, ministarstvo će pažljivo nastaviti da prati dešavanja na domaćem tržištu, pogotovo u uslovima globalne pandemije izazvane virusom КOVID 19 koju prate turbulencije na globalnom tržištu - ističu u Ministarstvu za naš portal.

U tom smislu, kako su nam rekli, trenutni rast cena ulja ne treba da izaziva bilo kakvo psihološko opterećenje za građane koje bi dovelo do povećane nabavke i stvaranja nepotrebnih zaliha.

Poskupljenja kod nas i u svetu, grafika

Ovako su se kretale cene u proteklom periodu/Ilustracija: Nikola Jovanović

A da li cena ulja može da pogura druge cene?

 

Pitali smo i da li ulje može da utiče na cenu drugih namirnica, i da li se može očekivati promena na rafovima u tom smislu, iz ministarsava nas uveravaju da nema razloga za takav strah.

- Ne očekujemo probleme u snabdevenosti ni drugim osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, šećera, mesa jer Srbija raspolaže sa dobrom sirovinskom bazom. Međutim, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, država može da interveniše iz robnih rezervi u cilju očuvanja stabilnosti na tržištu, da donese privremene mere zaštite tržišta u smislu ograničavanja visine cena i visine marži za osnovne životne namirnice ( Zakon o trgovini), ali i da omogući bescarinski uvoz - rekli su sagovornci Telegraf Biznisa.

Da li vi pratite cene osnovnih namirnica? Da li ste primetili neke promene? Pišite nam u komentarima.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(v.bjelić@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoranmi

    22. novembar 2020 | 12:38

    U Lidlu u Nemačkoj 1l suncokretovog ulja košta 0.99€. Narod se u Srbiji pljačka!

  • Kaja

    22. novembar 2020 | 11:42

    Eeee kakav smo mi narod. Ekonomski tigar, najbolji u regionu, najmanje nezaposlenih, najvece plate, najveci prosperitet... a vi samo kukate... Kme, kme... o zamisli poskupelo ulje... Sta je ta sitnica spram toga da smo najbolji u regionu???

  • Jovan

    22. novembar 2020 | 08:34

    Kod nas je rod suncokreta bio rekordan. Otkup od seljakavje bio po mizernoj ceni. Veliki izvoznici su izvezli suncokret na tome extra zaradili. Sada ce extra zaraditi i na prodaji zejtina. Jedino proizvodjaci nista ne zarade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>